Продава се малък сицилиански остров

Носи името си от древна легенда

Продава се малък сицилиански остров

Снимка: Romolini Immobiliare

8606 ~ 2 мин. четене

Аристократично италианско семейство продава малък сицилиански остров за доста по-малко от цената на тосканска вила или апартамент в Манхатън.  Isola delle Femmine (Женският остров, от италиански), див девствен атол близо до Палермо с каменна кула от 17-ти век, е обявен за продажби, като се очакват оферти от 1 милион евро нагоре, разказва CNN.

Собствениците на острова - аристократично семейство, подобно на много други в Италия, се затруднява в поддържането на имота, който притежават от векове. Ненаселеният остров с овална форма е част от защитен морски парк, който сега е елитно място за гмуркане.

Древни римски реликви са разпръснати по морското дъно наоколо, а водите, пълни с рифове, са обитавани от омари, морски анемони и каменни корали.

Островът първоначално бил обявен за продажба на много по-висока цена, но не се явили кандидати и сега цената е намалена. 

"Първоначалната цена беше 3,5 милиона евро, но след като никой не се появи, сега сме го намалили до гъвкав диапазон от 1 до 3 милиона евро, отворена за оферти и преговори", казва агентът по недвижими имоти Рикардо Ромолини от агенция Romolini Immobiliare. "Близо до 2 милиона евро ще бъдем много заинтересовани."

Isola delle Femmine се намира само на 300 метра от село, на което е кръстен. Някога островът вероятно е бил полуостров, свързан с провлак. Местните хора го наричат "l'isolotto", или "островчето", "бебе-остров".

Островът пази древна история. Има древни гръцки и римски каменни и варови басейни, използвани навремето за приготвяне на гурме ферментирал рибен сос, наречен garum, до стари кладенци и басейни за събиране на дъждовна вода.

Древната кула се издига на висок затревен хълм. Била е част от защитна мрежа от крепости, построени за защита на бреговете на Сицилия от сарацинските пиратски нападения.

Има 360-градусова гледка от върха, простираща се до остров Устика.

Крепостта е била бомбардирана от съюзниците през Втората световна война и по-късно е била използвана от американския флот като военен пост за патрулиране на северното крайбрежие на Сицилия.

Isola delle Femmine превежда от италиански като "остров на жените". Легендата гласи, че 13 турски девойки, изгонени от семействата си като наказание за престъпления, са се скрили на острова, след като тяхната лодка е била ударена от буря. Живеели там щастливо и досега.

Подкрепи Economic.bg