Прогнозните щети от пожарите в Австралия достигат $490 млн.

Огнената стихия в Австралия вече се отразява на икономиката

Прогнозните щети от пожарите в Австралия достигат $490 млн.

Снимка: БТА

1076 ~ 2 мин. четене

Застрахователният съвет на Австралия повиши прогнозите си за очаквания размер на финансовите  щети от огромните пожари в страната. Новите изчисления са за 485.59 млн. долара, като е много вероятно сумата да продължава да расте, тъй като голяма част от новите пожари са трудно достъпни и се разрастват. Общта площ, засегната от огнената стихия, е над 8 млн. хектара - почти колкото тази на Австрия, сравнява Reuters.

Министър-председателят на Австралия, Скот Морисън, ще обсъди размера и решенията на кризата със застрахователни и банкови ръководители днес. Той обаче е критикуван за неуспеха в справянето с бедствието. В понеделник Морисън поиска 1.38 млрд. долара от новосформираната Национална агенция за възстановяване от пожарите, което застрашава предизборното му обещание да представи първия от повече от десетилетие бюджет с излишък.

Президентът на САЩ, Доналд Тръмп, и премиерът на Великобритания, Борис Джонсън, са изразили готовност за подкрепа.

Стихията вече има и икономически ефект. Според национални данни потребителската увереност се е понижила миналата седмица до най-ниското си ниво от четири години насам, а предлагането на работни места през декември отбелязва най-големия спад от седем месеца.

Застрахователните компании са получили 8 985 сигнала, свързани с пожарите, чиято обща стойност се изчислява на приблизително 483 млн. долара. Стихията взе 25 жертви и разруши близо 2 000 домове. Прогнозите за остатъка от седмицата са за високи температури и ветрове, което ще усложни гасенето на пожарите.

Междувременно Facebook започна кампания за набиране на средства за справянето с бедствието в страната, която се превърна в най-голямата подобна кампания на американската платформа. По данни на NBC събраната сума към момента е приблизително 30 млн. долара.

Коментари: 0