Програма „Хоризонт“ е спряна без основателна причина

Прокуратурата не е установила технически проблем, който да наложи прекъсването на излъчването

Програма „Хоризонт“ е спряна без основателна причина

Снимка: БНТ

Спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на БНР между 6 и 11 ч. в петък не e било необходимо, тъй като не е имало обоснована техническа причина. Това показват резултатите от проверката на прокуратурата по случая. Според държавното обвинение единственият виновен за спирането е  директорът на дирекция „Техника“ Пламен Костов, а не генералният директор на БНР Светослав Костов или изпълняващият длъжността директор на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев.

Припомняме, че изненадващото спиране на излъчването се случи, след като ръководството реши да отстрани дългогодишния съдебен репортер и водещ на предаването „Преди всички“ Силвия Великова. Първоначално директор на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев обясни, че това се прави, тъй като длъжностната ѝ характеристика отговаря на „старши репортер“, което ѝ забранява да води предавания и да ходи по събития. Няколко часа по-късно радиото излезе с нова версия – че Великова си е позволила да съобщи лични данни в ефир на непълнолетно лице, поради което БНР е санкционирано от СЕМ.

Колегите на Великова обаче отказаха да водят предаването ѝ, което вероятно е довело до прекъсването на сигнала. Според самата Великова премахването ѝ е заради критиките, които тя отправя срещу бъдещия главен прокурор Иван Гешев и неудобните въпроси, които задава покрай номинацията му. Дори сподели в ефир, че е водила неофициални разговори с ръководството на радиото, в които са я молили да спре да води до избора на нов главен прокурор.

Сега прокуратурата е установила, че спирането е по искане на Пламен Костов, който е преценил, че има проблем с оптичната връзка между БНР и предавателите. Поради тази причина той е предал докладна записка на генералния директор, който я е подписал без възражения.

В хода на извършената от ДАНС проверка се е оказало, че не е извършвана каквато и да е профилактика на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“; не е съществувал какъвто и да е технически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“; не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до Централната апаратна; не е съществувал технически или друг проблем за предаването на сигнала от Централната апаратна до входната точка на НУРТС.

Също така от БНР не е била прекъсвана работата на програма „Хоризонт“, която се е излъчвала он-лайн и е можела да се слуша в интернет на сайта на радиото. От „НУРТС България“ ЕАД не е била преустановявана работата на излъчвателните съоръжения /предавателите/, също така се е установило, че преустановяването на сигнала на „Хоризонт“ е осъществено чрез спиране на звуковия сигнал на входа на кодиращото устройство в централата на „НУРТС България“ ЕАД.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е установила, че профилактиката на студийния комплекс не е сред обстоятелствата, даващи право на БНР да прекратява излъчването на програми от предавателните станции, тъй като студийният комплекс не е част от електронната съобщителна мрежа на предприятието. Поради неосигуряване непрекъснатост на излъчването от предавателните станции на БНР, в нарушение на Разрешението на БНР, КРС уведомяват прокуратурата, че ще бъде образувано административно наказателно производство срещу националното радио за административно нарушение по чл. 325 ал. 1 от Закона за електронните съобщения.
Коментари: 0