Програмата за саниране вече е отворена и за малки сгради

Електронните винетки ще важат година след месеца на закупуване

Програмата за саниране вече е отворена и за малки сгради
404 ~ 2 мин. четене

От вчера програмата за саниране вече е отворена и за всички по-малки сгради, не само за големите панелни сгради над 36 апартамента. Обектите с по-малко на брой апартаменти и тухлените сгради също могат да кандидатсват по програмата за саниране, това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред Бтв.

Постигнатият ефект от санирането е минимум 45-50% намаляване на сметките за отопление, което е отчетено при измерените сметки на някои от готовите вече санирани сгради. По Европейската програма са готови вече 156 обекта, а други 150 са с готовност за реализиране и са преминали към националната програма. Над 2300 са сградите в процес на реализация. Програмата ще се рестаритра през пролетта на тази година между април и май месец.

„Тези, които с основание предлагат винетката да не е само за календарната година, с въвеждането на електронната винетка ще преодолеем този въпрос“, каза още минстърът на регионалното развитие. Тя ще е валидна след година от месеца на закупуване. Тоест, ако водачът си закупи винетката през юни, тя ще важи до юни следващата година и това е възможно благодарение на електронните стикери. Ще облекчим и закупуването им, каза още тя.

„Винетките нямат нищо общо с поддръжката на пътищата. Нормите за почистване в града и извън града са различни. Трябва да мислим и за ефективност, защото се поддържат пътища, по които минават три коли за една нощ“, категорична бе Лиляна Павлова.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще изготви стратегия за развитието на пътната мрежа в Северна България и ще поиска от Министерския съвет да я внесе в Народното събрание. Това съобщи ресорният министър Лиляна Павлова пред  bTV.

Целта е да бъде получена подкрепата за развитието на региона и конкретно за изграждането на магистрала "Хемус", която е много скъпо съоръжение и довършването й ще коства поне 2 млрд. лева.

Строежът на 60-те км от АМ „Хемус“ между Ябланица и разклона за Плевен и Ловеч като период на време и финансов ресурс минава мандата на настоящото правителство, затова ще се предложи концепция за решение на Министерски съвет, обясни Павлова.

Министър Павлова заяви, че няма да се кандидатира за президент на следващите избори, защото все още не отговаря на изискването за 40 навършени години към тази година. 

Подкрепи Economic.bg