Производители на камиони с рекордна глоба заради картел

Те са признали участието си в заговор относно цените на товарните автомобили

Производители на камиони с рекордна глоба заради картел

Европейската комисия (ЕК) глоби с рекордните $ 2,93 милиарда пет компании - производители на камиони - MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco и DAF, обвинявайки ги в 14-годишен картел с цел манипулиране на цените на товарни автомобили, както и срокове за въвеждане на нови технологии за вредните емисии.

"Производството на камиони е важна част от европейския транспортен сектор и тяхната конкурентоспособност зависи от цената на автомобила, използвана от превозвачите" - се казва в прессъобщение на Европейската комисия.

Разследването от страна на Европейската комисия установи, че тези дружества са били в сговор с цел координиране на цените на товарните автомобили, както и да прехвърлят върху потребителите тежестта от разходите за покриване на нормативните изисквания за емисиите. Заговорът е продължил 14 години в периода от 1997 г. до 2011 година, става ясно от изявлението на регулатора.

В съответствие с решението на Европейската комисия, най-голямата глоба ще плати Daimler - повече от 1 милиард евро. DAF, собственост на Paccar Inc., ще плати около 753 млн. евро, Volvo/Renault - приблизително 670 милиона евро, Iveco - около 500 млн. Компанията MAN, която е предоставила европейските органи информация за заговора, няма да бъде глобена.

Производителите на товарни автомобили са признали участието си в заговор и са се съгласили да разрешат въпроса, според доклада на ЕК.

Регулаторът също така заяви, че разследването продължава по отношение на Scania, подразделение на Volkswagen.

Коментари: 0