Производствената активност в Китай расте, но външните продажби намаляват

Търговската война със САЩ е сред основните причини за забавянето на експорта

Производствената активност в Китай расте, но външните продажби намаляват

Снимка: БТА

Китайската производствена активност се увеличава през август, според резултатите от частно проучване, публикувано в понеделник. От него се вижда, че производството се увеличава, но експортните продажби падат на фона на ескалиращата търговска война на страната със САЩ.

Индексът на мениджърите за покупки (PMI) на Caixin/Markit през август е 50.4 пункта - по-добър резултат от този, който анализаторите на Reuters очакваха – 49.8 пункта. Щом показателят е над 50 пункта, означава увеличаване, а под него – свиване на производството.

Субиндексът за нови поръчки остава на експанзионна територия през август, но се понижил спрямо юли, което предполага слабо търсене на произведените продукти, заяви Джъншенг Джонг, директор за макроикономическите анализ в CEBM Group, дъщерно дружество на Caixin.

„Въпреки това обемът на новите експортни поръчки остана на ограничена територия и падна до най-ниското ниво за тази година през август, което отразява намаляващото външно търсене на фона на засилващия се търговски спор между Китай и САЩ“, казва Джонг в съобщение за пресата.

Двете държави въведоха нови тарифи върху вноса на една друга в неделя.

„Общото търсене не се подобри, а външното търсене значително намаля, което доведе до нарастване на запасите на продукти“, пише той. „Няма признаци за подобрение в желанието на компаниите да попълват запасите на вложените материали или в тяхното доверие. Индустриалните цени се понижиха“, добавя той.

Резултатите от частното проучване дойдоха, след като официалните данни показаха, че производственият PMI е спаднал до 49.5 през август, съобщи китайското национално статистическо бюро в събота. Това е в сравнение с 49.7 пункта през юли. Анкета на Reuters показа, че анализаторите очакват официалният PMI да остане непроменен спрямо юли.

Официалното проучване на PMI обикновено обхваща голяма част от големите предприятия и държавните предприятия. Индикаторът Caixin разполага с по-голяма комбинация от малки и средни фирми.

PMI е проучване за това как бизнесът разглежда бизнес средата. Такива данни предлагат първи поглед върху случващото се в дадена икономика, тъй като те обикновено са сред първите големи икономически показатели, публикувани всеки месец.

Китайските PMI са внимателно наблюдавани от глобалните инвеститори за признаци на проблеми на фона на забавяне на икономиката в страната и продължаващия търговски спор между САЩ и Китай.
Коментари: 0