Инвеститорски оптимизъм заради желанието на Китай да има споразумение със САЩ

Един от най-губещите в края на седмицата бяха италианските акции

Инвеститорски оптимизъм заради желанието на Китай да има споразумение със САЩ

Снимка: Pixabay

С края на борсовата сесия в петък приключи един доста волатилен месец август, в който настроенията на инвеститорите движеха пазарите в двете крайности. В петък се наблюдаваше слаба активност от страна на пазарните участници и малки обеми на борсите. Щатските индекси реализираха слаб напредък, при който индустриалният индекс Dow Jones добави 41.03 пункта до 26403.28, докато широкият индекс S&P 500 с повече усилия затвори деня на положителна територия с преднина от 0.06% до 2926.46 пункта.

Желанието на Китай да стигне до търговско споразумение със САЩ донесе оптимизма, от който се нуждаеха борсите, за да ограничат загубите си. В петък Министерството на външните работи на Китай съобщи, че между двете страни тече ефективна комуникация в опитите да стигнат до сделка. Търговията отвъд Океана също беше ползотворна за инвеститорите, при което бенчмаркът в Европа – DAX се изкачи с 0.85 на сто и завърши деня малко под психологическата граница от 12000 пункта. Търговията в Лондон повиши стойността на основния индекс на Великобритания – FTSE 100 с 0.32 процента до 7207.18 пипса.

Един от най-губещите в края на седмицата бяха италианските акции, които се обезцениха на фона на политическата картина в страната. Във Великобритания все още има надежда да се предотврати излизане от ЕС без сделка, което според анализатори ще доведе до големи загуби и за двете страни. Миналата седмица основната опозиционна лейбъристка партия заяви, че ще предизвика спешен дебат в парламента с цел да спре опита на премиера Борис Джонсън да изведе страната без сделка.

Възстановяването на рисковите активи свали цената на златото до 1520.85 долара за тройунция, докато среброто все още набира скорост, след като поскъпна с 0.58% до $18.36. Цената на петрола се понижи в края на седмицата поради  опасение от спад в търсенето, заради урагана, който се намира близо до бреговете на Флорида. Щатският лек суров петрол се понижи до 55.13 долара за барел, докато сортът Брент изгуби  3.30 на сто до цена от $58.94.

Акценти днес

Индекс на активността

Началото на седмицата ще бъде бедна откъм важни икономически данни, с изключение на „Индекса на активността в производствения сектор“. Малко преди обяд ще бъдат публикувани данните за Еврозоната и половин час по късно за Великобритания. По своята същност индексът е измерител на икономическото състояние в дадена страна и стойности под 50, каквито се очакват, дават сигнал за забавяне на икономиката.

Инструмент на фокус - Continental

Акциите на един от водещите производители на гуми се намират в низходящ тренд, който започва от 2018 година и на този етап няма индикации да е към своя край. Лошите резултати на автомобилния сектор могат да окажат пряко въздействие върху акциите на компанията, което ще има негативен ефект върху тях. Пробив под локалната тренд линия би възобновило низходящото движение и е добра възможност за продажба.

EUR/USD

Еврото продължи да обезценява стойността си, което потопи валутната двойка EUR/USD под 1.10. Негативните нагласи за единната валута натежават, което може да доведе до спад около дългосрочното ниво на подкрепа около 1.0850. За този сценарии ще помогне решение от ЕЦБ за отслабване на паричната политика и сваляне на лихвите или нова програма на количествени улеснения. Докато не видим възстановяване на движението над тренд линията и 50 периодната средна нагласите остават за развитие на низходящ тренд.

NatGas US

Природния газ поскъпва в очертанията на възходящ канал, като за момента забавя движението при нивото на съпротива при $2.30. Купувачите имат възможност да качат още цената, при което да насочат суровината към $2.50, което ни кара да смятаме, че всяка корекция до тренд линията е добра възможност за покупка. Евентуално понижение и пробив под 50 периодната средна ще даде предимство на продавачите, което ще отмени очакванията ни за силна възходяща вълна.

Dow Jones

Индустриалният индекс се намира в широк рейндж между 25000 – 26500 пункта. От горна страна индексът среща сериозна съпротива от 50 дневната средна, която оказва натиск и контрира опитите за поскъпване и възстановяване не основния възходящ тренд. Сигнал за търговия може да имаме при силен пробив и убедително затваряне извън границите на рейнджа, което ще ни даде насоки за силата на пазара и вероятната посока на движение.
Коментари: 0