Прокуратурата разследва и общината за ремонта на \"Графа\"

Тя е изискала всички документи на обществената поръчка

Прокуратурата разследва и общината за ремонта на \

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Прокуратурата е изискала от Столична община документите по обществената поръчка за ремонта на бул. "Граф Игнатиев". Това стана ясно от думите на главния архитект Здравко Здравков пред бТВ тази сутрин. По-рано, след разследване на телевизията и „Спаси София”, неправителствената организация сезира прокуратурата и европейските институции относно поръчката. Причаната - две от фирмите, участвали в конкурса, са били отстранени, защото са предлагали използването на изолационен материал, който щял да усилва трептенията от трамваите по околните сгради.

Разследването обаче показа, че общината е променила проекта в хода на ремонта и полаганата в момента от изпълнителя "Джи Пи Груп" виброизолация е същата, заради която "ПСТ Груп" е била отстранена от конкурса. Това станало след промяна в критериите в техническия проект.

Арх. Здравков днес на няколко пъти отклони въпроса дали има нарушение на Закона за обществените поръчки, като подчерта, че проверките са започнали, но промяната в проекта на „Граф Игнатиев” е заради грешки на инж. Борисов, автор на една трета от трамвайните трасета в София, на втората и третата линии на метрото, както и на отклонения на първия диаметър.

Прокуратурата разследва и изпълнителя на ремонта на "Графа" - "Джи Пи Груп" за пране на пари и злоупотреби с евросредства. След като премиерът Бойко Борисов поиска компанията да се оттегли от проектите с еврофинансиране, "Джи Пи Груп" заяви, че няма да строи тунела "Железница" на магистрала "Струма" и реконструкцията на релсите на трамвай 5 в София.
Коментари: 0