Прокуратурата ще си сътрудничи с КРИБ при установяване на престъпления

Главният прокурор Иван Гешев и изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов подписаха Меморандум за сътрудничество

Прокуратурата ще си сътрудничи с КРИБ при установяване на престъпления

Снимка: КРИБ

276 ~ 1 мин. четене

Главният прокурор Иван Гешев и изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов подписаха Меморандум за сътрудничество при разработването и изпълнението на комплексни мерки за предотвратяване, своевременно установяване и санкциониране на нарушенията на нормативните правила във всички области на икономиката. Документът е бил парафиран днес, 9 декември, в Съдебната палата в София, съобщават от работодателската организация.

Подобни меморандуми прокуратурата подписа тази година с КНСБ и с КТ „Подкрепа“.

На специално внимание са поставени проблемите за опазването на околната среда, особено въпроси, свързани с „управлението не по установения ред на отпадъци от неопределен вид и произход, с което се създава опасност за живота и здравето на хората“.

Работодателската организация ще оказва съдействие на държавното обвинение с „обективен и компетентен анализ на дейности в различни сектори на икономическия живот в страната“ и ще сигнализира своевременно за всички констатирани нередности, „пораждащи съмнение за извършването на противозаконна дейност от юридически и физически лица“.

При необходимост КРИБ ще подпомага експертно разработването на методически и организационни мерки за разкриването и разследването на престъпления в области, изискващи специфични знания (вкл. киберпрестъпления, изпиране на пари, данъчни и имотни измами, неправомерно управление на отпадъци и др.).

Подкрепи Economic.bg