Tesco алармира за поскъпване и недостиг на храни при Брекзит без сделка

Веригата очаква средно до 5% скок и „значително повече“ за някои конкретни продукти

Tesco алармира за поскъпване и недостиг на храни при Брекзит без сделка

Снимка: Unsplash

Изпълнителният директор най-голямата британска верига супермаркети Tesco Джон Алън очаква, че цените на храните в Обединеното кралство може да се повишат с до 5% в случай на Брекзит без сделка. Някои продукти вероятно ще поскъпнат още повече, цитира го BBC.

Алън алармира и за евентуално прекъсване на доставките, докато индустрията се адаптира към новата ситуация през следващата година.

Прогнозите му идват на фона на финалните преговори между Обединеното кралство и Европейския съюз. Премиерът Борис Джонсън лети за Брюксел, където ще се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Джон Алън прогнозира още, че без сделка инфлацията при храните ще се покачи между 3 и 5%, а за някои продукти – „значително повече“. Той дава пример с цената на сиренето Бри, която според него може да поскъпне с 40%.

Подобни повишения може да променят избора на хранителни продукти, които хората консумират по принцип. Говорейки за сирена например, това може да означава по-голямо търсене на британския чедър.

Алън успокои, че Tesco има на склад хранителни продукти с по-дълъг срок на годност, но призна, че може да има временен недостиг на „краткотрайни пресни храни“.

Коментари: 0