Промените в Наредба Н-18 все пак се отлагат

Обръщането на позицията на правителството идва след заплаха от протест на туристическия бранш

Промените в Наредба Н-18 все пак се отлагат

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Влизането в сила на Наредбата Н-18 за касовите апарати ще бъде отложена с шест месеца. Това се случва само три дни след категоричната заявка от страна на НАП, че повече отлагания няма да има. Днес, по време на годишната среща между бизнеса и правителството, и премиерът Бойко Борисов, и финансовият министър Владислав Горанов бяха категорични, че отлагане няма да има.

Обръщането на позицията идва след днешната среща на Горанов с туристическия бранш, който заплаши, че утре излиза на протест заради промените. След разговорите финансовият министър обяви новата позиция на правителството, а преговарящите, както става всеки път, заявиха, че отлагат протестите си.

Първите три месеца от новото отлагане ще бъдат използвани за интензивна съвместна работа между експертите на съответните браншови организации и НАП, с цел постигане на изясняване на нормативно ниво на неяснотите, за които туристическият бизнес претендира.

"В Кратки срокове, в следващите седмици, ще направим няколко срещи по отношение на регламентирането и прилагането на режима на запечатване на търговските обекти. Защото техните опасения с прилагането на наредбата са, че тя може да отвори допълнителни аргументи за запечатване на обекти“, коментира финансовият министър след срещата", коментира Горанов.

В същото време туристическият бранш продължава да настоява да бъде намалено ДДС-то до 5%. В момента секторът е с най-ниския налог – 9%, докато всички други сектори се облагат с 20% ДДС.

Коментари: 0