Промишлеността в САЩ през декември - най-слаба от 10 години

Декември също отбелязва петия пореден месец на свиване за американския производствен сектор

Промишлеността в САЩ през декември - най-слаба от 10 години

Снимка: Pixabay

1108 ~ 1 мин. четене
Производствената дейност в САЩ се свива до най-ниското си ниво от повече от десетилетие миналия месец, дори в момент когато Китай и САЩ показаха напредък на търговския фронт, предава CNBC.

Институтът за управление на доставките заяви, че производственият индекс пада през декември до 47.2. Това е най-ниското му ниво от юни 2009 г. насам, когато достигна 46.3. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха резултат 49 за декември. Всичко под 50 представлява свиване на сектора.

Декември също отбелязва петия пореден месец на свиване за американския производствен сектор.

„Глобалната търговия остава най-значимият междуотраслов проблем, но има признаци, че няколко индустриални сектора ще се подобрят в резултат на "Фаза 1" от търговско споразумение между САЩ и Китай“, заяви Тимоти Р. Фиоре, председател на Института за управление на доставките.

Китай и САЩ обявиха миналия месец, че са постигнали т.нар. "Фаза първа" по търговска сделка, която по-късно президентът Доналд Тръмп заяви, че ще бъде подписана на 15 януари.

И все пак Институтът заяви, че новите поръчки в производствения сектор са намалели с 0,4 процентни пункта през декември до 46,8, което е понижение спрямо ноември - с резултат 47,2. 

Заетостта, поръчките и запасите също спадат миналия месец, докато цените се повишават.
Коментари: 0