Протести посрещат Ердоган в Германия

Програмата на турския лидер се промени от съображение за сигурност

Протести посрещат Ердоган в Германия
700 ~ 2 мин. четене

Няколко стотици демонстранти се събраха в Берлин, за да протестират срещу посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Германия. Той е на официално посещение в страната.

Турският лидер каза, че иска да изостави напълно проблемите и да подобри среда между Турция и Германия – „точно както преди беше“. На срещата германският канцлер Ангела Меркел каза, че има много неща, които обединяват двете страни, като посочи въпросите на миграцията и борбата срещу тероризма. Тя също изрази надежда, че турската икономическа криза ще отслабне. "Германия има интерес към икономически стабилна Турция", коментира Меркел.

Държавното посещение в Германия се води от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, чиято роля до голяма степен е церемониална. Той срещна вълна от критики заради Ердоган.

Хиляди протестиращи, включително много от турски произход, излязоха по улиците на Берлин в близост до хотел Ердоган в петък следобед. Постери на две кюрдски жени гласяха“ „Ердоган не сте лидер, вие сте диктатор“, „Изгубете се, Ердоган!“.

Още протести са планирани за събота в Кьолн, където Ердоган трябва да отвори нова централна джамия на една от най-големите ислямски организации в Германия. Групата, Турско-ислямският съюз за религиозни дела (Дитиб), се финансира от турското правителство и е заподозряна, че разпространява про-Ердоганска пропаганда.

Днес стана ясно, че от съображения за сигурност и политически разногласия в последния момент ще има някои промени в програмата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за последния ден от посещението му в Германия.

Ердоган ще има днес работна закуска с германският канцлер Ангела Меркел, след което ще пътува до Кьолн, където да открие дамията. Той планира да произнесе 15-20-минутна реч, в която да се съсредоточи върху германско-турското приятелство, но също така да обърне внимание на растящата заплаха от десния радикализъм, заяви турският депутат Мустафа Йенероглу.

Снощи властите в Кьолн отмениха планираната голяма проява на открито при джамията, като изтъкнаха съображения за сигурност. Те казаха, че церемонията по откриването може да се състои, но на нея ще присъстват само поканени гости.

Променен беше и планът за среща с премиера на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет. Решено беше срещата да се състои на летище Кьолн-Бон, а не, както се предвиждаше, в замъка "Ван". Собственикът на замъка каза, че Ердоган не е добре дошъл по политически причини.

Подкрепи Economic.bg