Протести в Европа срещу споразумението между ЕС и САЩ

Критиците се опасяват, че пактът със САЩ ще даде твърде много власт на големите международни корпорации

Протести в Европа срещу споразумението между ЕС и САЩ
228 ~ 1 мин. четене

Над 150 хил. души се събраха в Берлин в знак на протест срещу подготвяното споразумение за свободна търговия между Европейския съюз - САЩ и Канада, известно като Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП). Несъгласни със спорната сделка протестираха и в Амстердам. Вчера на площада в центъра на града имаше няколко хиляди души. Демонстрацията беше организирана от синдикални и природозащитни организации. 

Критиците обаче се опасяват, че пактът със САЩ ще даде твърде много власт на големите международни корпорации, за сметка на потребителите и работниците. Освен това те твърдят, че споразумението ще доведе и до занижаване на стандартите за безопасност на хранителните продукти. От голямо значение за тези, които говорят открито срещу сделката е фактът, че по-голямата част от преговорите бяха проведени при закрити врата.

Организаторите на протеста в Берлин твърдят, че броят на участниците е близо 250 000 души, сред които екологични групи, благотворителни организации и опозиционни партии."Това е най-големият протест, който тази страна е виждала в продължение на много, много години", каза Кристоф Бауц - директор на гражданско движение "Campact".

Припомняме, че протестно шествие се състоя вчера и в центъра на София. Така и български граждани се включиха в Общоевропейския ден на протест срещу Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. 

Целта на ТТИП е главно да намали регулаторните пречки пред търговията за големия бизнес, който включва закони за безопасност на храните, екологично законодателство, банкови регулации и суверенни правомощия на отделните нации.

Подкрепи Economic.bg