Великобритания остава в ЕС при четири условия

Трудно е да се преговаря за решение, което е приемливо и за 27 други държави от ЕС

Великобритания остава в ЕС при четири условия
3698 ~ 2 мин. четене

Дейвид Камерън и неговите най-близки съюзници от кабинета са изготвили план от четири точки на ключови изисквания за оставане на Великобритания в Европейския съюз. Източници на кабинета заявяват, че са уверени, че могат да намерят начин да задържат страната в Съюза с по-добри условия за членство. Техният план включва:

  • Брюксел ясно да заяви, че Великобритания няма да бъде включена в процеса на изграждане на „европейска свръхдържава”. Това ще изисква освобождаване на Обединеното кралство от основополагащите принципи на ЕС за "все по-тесен съюз".
  • Още една декларация от страна на ЕС, че еврото не е официалната валута на ЕС, че съюзът ще е обединение на различни валути. Министрите искат тази декларация, за да защитят статута на британската лира като легитимна валута, която винаги ще съществува.
  • Националните парламенти да получат пълномощия, позволяващи им да отхвърлят всякакви директиви от Брюксел, които целят да променят съществуващите закони на ЕС.  
  • Нова структура на ЕС. Реорганизация на блока, която да защити 9-те страни, които не са част от еврозоната, от контрола и господството на останалите 19 държави-членки, които са приели единната европейската валута.

Великобританските дипломати смятат, че планът може да бъде постигнат, защото е много трудно да се преговаря за решение, което е приемливо и за 27 други страни от ЕС, както и на ЕК и ЕП, пише Telegraph.

От понеделник нова кампания убеждава гражданите да изберат да останат в ЕС, след като миналата седмица евроскептиците, които искат да се изтеглят от Европа започнаха друга кампания, която цели да откаже гражданите на Великобритания от Европа. 

Източници от правителството съобщават, че няма достатъчно време, за да бъдат приети договорните промени, преди да се проведе референдумът за бъдещето на Великобритания в ЕС, до края на 2017 г. Служител от парламента заяви още: "Сега ЕС признава, че сме сериозни. Това се случва и няма изход. Те осъзнават, че трябва да се борим заедно, ако искаме да се запази членството на Великобритания в ЕС."

Подкрепи Economic.bg