Протести в цяла Русия организират поддръжници на Алексей Навални

Причината е, че руският Върховен съд не позволи на опозиционния лидер да се кандидатира за президент

Протести в цяла Русия организират поддръжници на Алексей Навални

Снимка: БТА

568 ~ 1 мин. четене

Поддръжници на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който е яростен критик на президента Владимир Путин, планират да проведат протести в различни части на страната днес, пише БТА.

Демонстрантите ще призоват за бойкот на предстоящите президентски избори, след като руският Върховен съд отхвърли в петък жалбата на Навални срещу отказа на властите да го регистрират като кандидат за президент.

Руската централна избирателна комисия по-рано излезе със заключение, че Навални не може да се кандидатира за президент на изборите през март заради предишна присъда за финансови престъпления, за които му е наложена условна присъда. Той отрича всички предявени му обвинения и твърди, че те са скалъпени, за да бъдат пресечени политическите му амбиции.

Навални призова за бойкот на изборите на 18 март, на които се очаква безапелационна победа и пореден 6-годишен президентски мандат на Путин.

Градските власти в Москва заявиха в петък, че протест в подкрепа на Навални не е разрешен и заплашиха със съдебни действия срещу него. Членове на организационния екип на проявите са били задържани в четири града в страната, съобщиха негови привърженици. „Нашият бойкот се превърна в истински кошмар за Кремъл“, написаха в Туитър организаторите.

Коментари: 0