Протестите в защита на Пирин продължават

Демонстрациите ще се проведат в 17 български града и 11 европейски

Протестите в защита на Пирин продължават
784 ~ 2 мин. четене
Граждани от 17 града в България и 11 в чужбина ще протестират за шести път срещу правителството и решението да се разреши строителство на още лифтове и писти на територията на природен парк „Пирин“. Вчера казуса влезе и в Европейския парламент, където министърът на екологията Нено Димов представи българските приоритети по време на Председателството.

В София протестното шествие днес ще започне в 18.30 ч. от площад "Независимост", след това ще премине по жълтите павета в посока "Орлов мост". Пълен списък на градовете, в които са организирани демонстрации, е публикуван във Facebook страницата на събитието "Ден 6: Да защитим Пирин, Да защитим държавата!".

Протестиращите настояват за отмяна на решението на правителството от 28 декември 2017 г. за оставка на министъра на околната среда Нено Димов, който предложи новият план за „Пирин“. Другото им искане е да бъде обявен реалният собственик на концесионера на ски зоната на Банско "Юлен" и да бъде извършен одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.

Вчера се разбра, че администрацията на Министерския съвет е изпратила на организаторите на протеста проект за ново решение, с което се предлага "замразяване" на строителството в няколко зони до приемането на новия план за управление на "Пирин". Природозащитниците определят това като неуспешен опит да изясни, че няма да се допусне ново строителство, освен втория кабинков лифт на Банско.

Коалицията "За да остане природа в България" отхвърля това предложение, настоява за трите си искания и заявява, би могла да участва в диалог за намиране на законосъобразно решение, както и за спиране на разделението сред българските граждани, породено от решението на Министерски съвет, само ако той е публичен, посочват организаторите на протеста.


Подкрепи Economic.bg