Провалът на преговорите в ОПЕК+ срина още цените на петрола

Фючърсите за суровината поевтиняха с близо 9%

Провалът на преговорите в ОПЕК+ срина още цените на петрола

Снимка: БТА

Преговорите на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните външни партньори (т.нар. ОПЕК+) за ограничаване на добива на петрол претърпяха драматичен провал, който доведе до срив в цените на петрола, съобщи Bloomberg. Източници на агенцията са казали, че въпросният провал вещае края на дипломатическия съюз между Саудитска Арабия и Русия, който съюз до момента подкрепяше цените на суровината и променяше баланса на силите в Близкия изток.

Цените на петрола се сринаха, след като Русия отказа да се преклони пред волята на Саудитска Арабия (която е фактическият лидер на ОПЕК), дори и след като членовете на организацията засилиха натиска на проведената в хотел във Виена среща.

Рияд искаше да понижи добива на нефт, за да стабилизира цените на фона на отслабващото търсене заради понижената икономическа и транспортна дейност заради китайския коронавирус Covid-19. Москва обаче имаше съвсем друга идея. Бюджетът на Русия е много по-устойчив на ниските цени на петрола, отколкото на близкоизточните ѝ партньори, и страната се надява, че ниските цени ще унищожат конкурентите ѝ, произвеждащи американски шистов газ.

Противопоставянето на Москва е лоша новина за енергийните гиганти като Exxon Mobil, за зависимите от вносните ресурси страни от Латинска Америка до Азия и за компании като BP,  които опитват да се трансформират в производители на зелена енергия. Ниските цени на петрола обаче ще дадат тласък на някои икономики и ще са приветстван стимул за бизнеса в лицето на разпространяващия се вирус.

Към 18:18 ч. цената на петролните фючърси за международния бенчмарков сорт „Брент“ са се сринали с 8.80% до цена 45.61 долара за барел, докато американският сорт WTI се търгува с 8.67% надолу на цена 41.89 долара за барел.
Коментари: 0