Сачева: Не сме готови да се споразумеем с медицинските сестри

Според нея би било „малодушно“ да се подписва споразумение само с няколко физически лица, а цялостна промяна засега е невъзможна

Сачева: Не сме готови да се споразумеем с медицинските сестри

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

1496 ~ 2 мин. четене
Държавата не е готова да подпише споразумение с петте медицински сестри, барикадирали се в сградата на Народното събрание. Това заяви социалният министър Деница Сачева в Министерския съвет, съобщи агенция „Фокус“.

На този етап не сме готови да подпишем такова споразумение, защото то би дестабилизирало по тежък начин от една страна здравната система, а от друга страна то води след себе си косвени последици и за образованието, и за сферата на социалната политика и социалните услуги“, обясни тя.

Според нея исканията на сестрите са изцяло политически. „Те искат цялостна промяна на модела на здравеопазване в момента – нещо, което няма как да се получи по този начин“, заяви Сачева.

Социалният министър обясни, че има готовност да започнат разговори по колективното трудово договаряне да се разпростира до всички лечебни заведения.

„Това решение не може да бъде взето еднолично от правителството. Отново трябва да бъде в разговори и преговори със законно избраните представители, които представляват медицинските съсловия и след като бъде прието в Тристранния съвет. Когато говорим за условия на труд и възнаграждения, това са преговори, които се водят в рамките на законно избраните представители на съответните съсловия и са преговори, които са елемент от колективното трудово договаряне. Има споразумения, които се подписват със синдикати и работодателски организации“, обясни Деница Сачева

По думите ѝ би било твърде „безотговорно и малодушно“ да се подпише споразумение с няколко физически лица, каквито представляват петте барикадирали се в Народното събрание медицински сестри.

„Независимо от това дали им симпатизираме, независимо от това дали говорим за това, че медицинските сестри у нас имат нужда от достойно възнаграждение и условия на труд. Уважаваме техните искания и правим всичко възможно, за да увеличаваме възнагражденията им и да подобряваме условията им на труд“, допълни Сачева.

Вицепремиерът Томислав Дончев от своя страна заяви, че е противозаконно да се подпише споразумение с петте медицински сестри.

„Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под подобен текст. Това е абсолютно противозаконно и противоречи на редица законови текстове“, каза той и призова диалогът да се прехвърли във форми, в които е възможен истински разговор.

„Не очаквайте от мен да поставям под въпрос нечие право на протест. Самият аз съм протестирал достатъчно и най-малко от мен можете да очаквате укор в тази посока. Всяка форма на протест, дори да е радикална, не трябва да създава рискове за обществения ред и да предизвиква извънреден смут. Изкуството на политиката е да се търси баланс между различните обществени интереси ,на различни съсловия и обществени групи. Ако сведем политиката само до предсатвляване на интересите само на една група или подгрупа, това означава пълен разпад на политическото и невъзможност под някаква форма да се изведе обществен интерес. Боя се, че сме близо до подобна ситуация, въпреки цялото ни желание да бъде отворени и кооперативни и цялото ни желание да изпълним всички желания“, обясни вицепремиерът.
Коментари: 0