Пускат под гаранция финансовия директор на Huawei срещу $7.5 млн.

Тя остава под домашен арест, докато се реши дали да бъде екстрадирана в САЩ

Пускат под гаранция финансовия директор на Huawei срещу $7.5 млн.

Снимка: БТА

Канадските власти обявиха, че ще пуснат финансовия директор на Huawei Мън Уанджоу под гаранция срещу 7.5 млн. долара. Тя бе арестувана на 1 декември в Канада, а екстрадирането ѝ в САЩ все още е на дневен ред. Условията на гаранцията бяха определени сега, за да се намали рискът от това Мън да опита да напусне страната преди изслушването, пише Fortune. 

Арестът на финансовия директор на Huawei дойде на фона на разразилата се търговска война между САЩ и Китай, както и на активната кампания на американските власти срещу китайската компания, която понася критики, че служи на своето правителство като инструмент за шпионаж чрез телекомуникационното си оборудване. 

Самата Мън бе арестувана по обвинение, че е нарушила санкциите на САЩ срещу Иран и помогнала в страната да бъдат внесени американски технологии. Тя е дъщеря на основателя на Huawei и бе арестувана във Ванкувър докато сменяше полета между Хонконг и Мексико. 

Гаранцията от 7.5 млн. долара за освобождаването ѝ от ареста във Ванкувър е била внесена от нейния съпруг. Сега Мън е длъжна да остане в едно от двете си жилища в града под домашен арест. Тя ще бъде пазена както от охранители, така чрез електронни устройства. 
Коментари: 0