Путин в \"Пряка линия\": Западът гледа на Русия като на заплаха

Руският президент изрази съмнение, че Сергей Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитична субстанция, тъй като са оцелели

Путин в \

Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин каза, че Западът гледа на Русия като на заплаха и конкурент, но тя трябва да защитава интересите си и да се стреми към компромиси, предадоха световните агенции.

"Тази западна политика е погрешна", каза Путин, отговаряйки на живо на въпроси на граждани в телевизионното предаване "Пряка линия", което бе първото в новия му мандат като президент.

Руският лидер изтъкна, че санкциите са начин за сдържане на Русия, а безкрайните обвинения създават база за прилагане на мерки, сдържащи, както си мислят тези, които прибягват до такива средства, развитието на Русия. 

Държавният глава смята, че западните партньори постепенно започват по необходимост да нормализират отношенията си с Русия.

Той подчерта, че разбирането, че нова световна война може да сложи край на цивилизацията, трябва да пази от глобален конфликт.

"Страхът от взаимно унищожение винаги е сдържал водещите държави от резки движения и ги е принуждавал да се уважават взаимно", каза още Путин.

Путин подчерта, че това разбиране трябва да възпира всички от предприемане на извънредно опасни за съвременната цивилизация действия на международната арена.

Лидерът на Русия посочи също, че оттеглянето на САЩ от договорите за контрол на оръжията е заплаха и че САЩ разпростират юрисдикцията си извън границите си, включително и в Европа.

Трябва не да сдържаш когото и да било, включително Русия, а да установяваш конструктивно взаимодействие, каза Путин.

Владимир Путин заяви още, че твърденията за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г. са нелепи и че той може да ги окачестви единствено като шега, предадоха осведомителните агенции. 


Случаят Скрипал

Руският президент изрази съмнение, че Сергей Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитична субстанция, тъй като са оцелели при нападението. Путин отново настоя Русия да бъде допусната до разследването на случая Скрипал и подчерта, че докато това не стане, Москва няма да може да коментира причината за заболяването на бившия двоен агент и дъщеря му и да отговаря на обвиненията. 

Украйна

Владимир Путин призова правителството в Киев да спазва Минските споразумение и да не засилва напрежението преди предстоящите избори в Украйна. Той изрази съмнение, че сегашните украински власти са в състояние да решат проблема с проруските сепаратисти, отцепили територии в Източна Украйна. 

Същевременно президентът на Русия декларира, че Москва прави всичко по силите си да реши украинската криза в рамките на Минските споразумения. Путин изрази надежда, че по време на световното първенство по футбол в Русия няма да има военни провокации от украинска страна, но предупреди, че ако ги има, това ще доведе до "тежки последствия за украинската държавност като цяло". 

Сирия

Путин заяви още, че Русия засега не планира да се изтегли от Сирия, и допълни, че руските военни ще останат там толкова дълго, колкото е в интерес на страната му.

"Все още не планираме изтегляне на тези военни сили", каза Путин в телевизионното предаване "Пряка линия", в което отговаря на живо на въпроси на граждани.

Сирийската операция представлява уникален боен опит за руските въоръжени сили, отбеляза президентът, цитиран от ТАСС. Той подчерта, че използването на нашите въоръжени сили в бойни условия е уникален опит и уникално средство за усъвършенстване, и никакви учения не могат да се сравнят с него.

Путин изтъкна, че руските военни изпълняват важна и благородна мисия в защита и на руските интереси, тъй като на територията на Сирия има хиляди екстремисти, включително от Русия и Централна Азия. По-добре да ги унищожаваме там, отколкото да идват тук с оръжие в ръка. Освен това бойната ни работа спомогна за стабилизиране на обстановката в Сирия, каза руският държавен глава.

Той отбеляза, че сега сирийската армия и правителство контролират територия, на която живеят над 90 процента от населението на страната.

В Сирия не се налагат никакви големи операции с участието на руските въоръжени сили и при необходимост Русия може бързо да напусне страната, посочи той. 

Космическа надпревара и технологии

По време на "пряката линия" шефът на Кремъл отбеляза, че космическите технологии се развиват и комерсиализират много бързо, поради което Русия трябва да направи "много крачки напред", вкл. в качеството на сателитите и апаратурата, за да задържи своето водещо място и компетентност в тази дейност. Той съобщи, че през следващите няколко години Русия планира да изведе в орбита 600 комуникационни и изследователски спътника в рамките на програмата "Сфера".

В ефира на няколко телевизии, радиостанции и в интернет портали президентът на Руската федерация декларира още, че няма планове за закриване на социални медии или ограничаване на достъпа до интернет в Русия. Същевременно подчерта, че е нужно да се постигне "цивилизовано решение" за гаранциите, че интернет е безопасна среда. 

Относно блокирания от руските власти достъп до социалната мрежа за криптирани съобщения "Телеграм" Путин каза, че джихадисти използват тази медия, за да организират нападения на руска територия. 

Наследник

Руският президент каза също, че народът ще определи неговия наследник на поста, но че се замисля за израстването на младо поколение управленци.

На въпрос дали подготвя свой приемник на президентския пост, в традиционната телевизионна "Пряка линия", когато отговаря на граждани в пряк ефир, Путин заяви, че винаги мисли за това, но "приемник в класическия смисъл на думата няма" и че той ще бъде определен от руските избиратели.

Руският президент разказа, че с много от световните лидери като германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и японския премиер Шиндзо Абе има неформални и лични отношения, така че се обръща към тях по име и разговаря на "ти".

Путин увери, че не се чувства самотен на политическия Олимп, тъй като работи в екип от професионалисти и съмишленици.

Личната тема

Хората задаваха на руския президент и въпроси от по-личен характер. Той сподели, че няма достатъчно време да общува с внуците си, а запитан какъв би бил главният съвет към тях, държавният глава отвърна: "Не лъжете!"

Запитан какво трябва да жертва човек, за да бъде президент, Путин призна, че професията му изисква да жертва личния си живот. Огромна компенсация обаче е да съзнаваш, че вършиш много важна и необходима, уникална работа за повишаване на благосъстоянието на милиони хора и в полза на най-главното в живота на всеки човек - Родината, подчерта той. 

Путин отбеляза, че грешките в политиката струват твърде скъпо, и сподели също, че често се надсмива над себе си.
Коментари: 0