QE на ЕЦБ вероятно ще е за €550 млрд.

Пазарите очакват решителен Драги в четвъртък

QE на ЕЦБ вероятно ще е за €550 млрд.
Автор: Стилиян Гребеничарски

Марио Драги вероятно ще обяви програма за количествени улеснения в размер на 550 млрд. евро и ще изневери на линията си да не дава особено много подробности относно действията и плановете на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише Bloomberg, позовавайки се на очакванията икономисти.

93% от анкетираните 60 анализатори посочват, че ЕЦБ ще предприеме най-сериозната си мярка досега в опит да отдалечи еврозоната от дефлацията и ще обяви начало на мащабно изкупуване на активи. Средните прогнози в допитването са за първи пакет от над 500 млрд. евро.

За сравнение, след последната среща на ЕЦБ за монетарната политика (4 декември) едва 37% от запитаните икономисти са очаквали подобно решение. Междувременно Евростат обяви, че валутният съюз навлиза в дефлация - с понижение на потребителските цени от 0,2% през декември на годишна база. Инфлационната цел на централните банкери е за ръст от 2%.

Целта на Драги вероятно ще бъде по време на пресконференцията да убеди инвеститорите, че разполага с достатъчно обширен и дързък план за ускоряване на икономическия растеж. Спекулации за действията на централната банка вече доведоха еврото до 11-годишно дъно спрямо щатската валута.

„Пазарите в момента се диктуват от очакванията на инвеститорите. Не трябва да има изненади. Следващият ход на ЕЦБ трябва да е достатъчно мащабен, дългосрочен и прехвърлящ риска”, коментира за агенцията Атилио Бертини – ръководител на пазарните проучвания в Credito Valtellinese.

Най-сериозният противник на значителна намеса е Германия. Управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман неколкократно е заявявал несъгласието си с допълнителни монетарни стимули, посочвайки, че евтините горива вече представляват своеобразна инжекция за икономиката в еврозоната. Някои коментатори вече посочиха, че е възможна форма на отстъпка към германските интереси.

Около половината от анкетираните считат, че ЕЦБ ще осъществи изкупуване на един транш, докато според 15% това ще се случи с максимални месечни пакети. 57% очакват, че програмата ще е основно фокусирана върху правителствени облигации със символично участие на други инструменти, докато 25% залагат на балансирано съотношение, а 14% на изкупуване единствено на държавен дълг.

Към момента активите на ЕЦБ са за около 2,2 млрд. евро, но наближава падеж на част от кризисното банково финансиране за около 200 млн. Драги планира, чрез QE и банкови заеми да увеличи балансите до 3 млрд. евро. Централните европейски банкери се събират в четвъртък, за да решат каква ще бъде паричната политика оттук нататък. Експертите на институцията ще предоставят три варианта за количествени улеснения, които трябва да бъдат обсъдени на срещата.

От началото на деня еврото стабилизира позициите си и около обяд поскъпна с 0,4% спрямо долара до 1,1615. За последния месец единната европейска валута е загубила над 5% от стойността си в долари.


Коментари: 0