1% от населението притежава половината богатство на света

Глобалното неравенство във финансовото състояние на хората придобива плашещ мащаб

1% от населението притежава половината богатство на света

48% от световното парично състояние през 2014 г. е притежание на едва 1% от населението, показва изследване на благотворителната организация Oxfam. За сравнение през 2009г. този процент е бил 44, се казва в анализ на BBC.

С оглед на сегашните тенденции от организацията очакват богатството на най-заможната извадка да надхвърли 50% още през 2016г. Изследването съвпада с началото на Световния икономически форум в Давос.

Изпълнителният директор на Оксфам Уини Биянима ще е съпредседател на събитието тази година, като то привлича най-известните и влиятелни политически и бизнес лидери от цял свят. Тя ще използва голямата популярност на събитието, за да предизвика спешни действия от страна на елита, които трябва да стеснят пропастта между богати и бедни.

В изявление в навечерието на събирането, г-жа Биянима определи данните за мащаба на глобалното неравенство като „просто потресаващи“. „Време е икономическите лидери да поемат отговорност и да загърбят своите интереси, които стоят пътя на един по-справедлив и по-проспериращ свят“, добави тя.

Обичайната практика на елитите поставя справянето с борбата с неравенството десетилетия назад. Бедните са двойно по-ощетени от растящото неравенство – те ще получават по-малък дял от икономическите благини в световен мащаб.

Благотворителната организация приканва правителствата да предприемат план от седем точки за справяне с неравенството, включително затягане на режима за укриване на данъци от фирми и преминаването към политика на екзистенциален минимум за всички работници.

Водещата новина от миналогодишния форум, огласена от Оксфам, е, че 85-те най-богати хора на планетата са притежатели на състояние, което количествено отговаря на спестяванията на 3.5 млрд. човека, което е около 50% от общото население на планетата.

Благотворителната организация заяви, че изследването, публикувано в понеделник показва, че 52% от световното богатство, което не е собственост на най-богатия 1% се притежава от тези в най-богатите 20%.

Останалите авоари са притежание на едва 5.5% от населението, като средното им богатство е 3851 щатски долара за възрастен човек през 2014г.

Проучването идва само ден преди Барак Обама официално да оповести, че възнамерява да предприеме политика по увеличение на данъците за богатите, като по този начин трябва да подпомогне средната класа.

Данните са потвърждение на доклада на банковия гигант Credit Suisse от октомври месец, според който богаташите от водещия 1% от населението притежават почти половината от световното богатство.

Коментари: 0