Qualcomm и Samsung успешно тестваха 5G NR мрежата

Комерсиалното въвеждане на мрежата ще постави началото на технологичен поврат

Qualcomm и Samsung успешно тестваха 5G NR мрежата
1252 ~ 2 мин. четене

Технологичните гиганти Qualcomm Technologies и Samsung Electronics успешно са завършили тестовете на пилотната фаза на 5G NR мрежата, отговаряща на наскоро утвърдения глобален стандарт 3GPP Release – 15 Non-Standalone (NSA) 5G NR.

5G NR базовата станция на Samsung с 5G NR UE прототипите на Qualcomm Technologies показаха свързаност на данните при честоти между 3.5 и 28 GHz. Това постижение е изключително важна стъпка в опитите за въвеждане на стандартизирани мобилни 5G NR мрежи, които стартираха през 2018 г. и чиято голяма цел е преминаване към комерсиални 5G NR мрежи и представяне през 2019 г. на първите мулти-модулни смартфони.

Тестовете на живо, които се състояха в лабораторията на Samsung в Сувон, Южна Корея, реализираха сателитна (downlink) скорост от мултигигабити в секунда, както и латентност с времена, достигащи по-малко от 1 милисекунда. Скоростите, подобни на тези при оптичните мрежи, и ниската латентност ще бъдат ключови за посрещане на растящите нужди за свързаност на широколентови мобилни изживявания, като виртуална/ добавена реалност, а също и да предоставят нови високонадеждни, ниско-латентни услуги за индустриален контрол, автономни автомобили и дронове, както и други технологични разработки.

Цялостните тестове за оперативната съвместимост на 5G NR разкриха основните компоненти на въздушния интерфейс на 5G NR, които отговарят изцяло на 3GPP Release-15 5G NR спецификациите. Сред тях са широко-мащабната 5G NR OFDM нумерология, напредналото 5G NR кодиране на честотния канал и схеми за модулация, ниска латентност нa 5G NR слота и 5G NR контрол и канал за пренос на данни за Massive MIMO и мобилните mmWave.

„Ние в KT вярваме, че този успешен тестови период за 5G NR ще направи възможно реалното въвеждане на тези мрежи и мобилни устройства, които ще поставят началото на технологичен поврат, далеч надхвърлящ успеха на първите ни опити за мащабно въвеждане на 5G услугите в рамките на настоящите зимни олимпийски игри в Пьонгчанг“, каза Сео Чанг-Сеок, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на „Мрежови стратегии“ в KT Corporation.

„Тясното партньорство между глобалните лидери в мобилната индустрия е от изключително значение за успеха на тестовете, развиването и налагането на основополагащите стандарти, чрез които ще бъде възможно въвеждането на пазара на 5G NR продуктите и мрежите през 2019 г.,“ каза Кристиано Амон, президент на Qualcomm Incorporated.

Демонстрация на постигнатата 5G NR оперативна съвместимост ще може да се види в периода 26 февруари до 2 март в рамките на Световния мобилен конгрес в Барселона на щандовете на компаниите. 

Подкрепи Economic.bg