Омбудсманът вече ще се избира с явно гласуване

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за омбудсмана

Омбудсманът вече ще се избира с явно гласуване

Снимка: Economic.bg

528 ~ 1 мин. четене
Омбудсманът вече ще бъде избиран с явен вот от Народното събрание, а не с таен, както беше до момента. Това е една от поправките в Закона за омбудсмана, които бяха приети на второ четене от депутатите. Освен това общественият защитник ще има повече правомощия. Сред рях са даване на препоръки до Министерския съвет и Народното събрание за подписване и ратифициране на международни актове в областта на правата на човека.

Също така предложения за избор на омбудсман вече ще могат да се дават и от юридически лица с нестопанска цел, а не както беше досега - от народните представители и парламентарните групи.

Заместникът му също ще се избира с явно гласуване в Парламента по предложение на омбудсмана. От сега нататък общественият защитник ще трябва да има доказан опит в сферата на човешките право, като част от изискванията за избирането му.

Всички партии са се обявили „за“ промените в закона, като единствено депутатът от БСП Жельо Бойчев се обяви против избирането на обществен защитник с явно гласуване. По негови думи с измененията кандидат от опозицията не би спечелил вота на управляващите. Той даде пример със сегашния омбудсман Мая Манолова, която според него при тези правила не би била избрана, а е добър обществен защитник. 
Подкрепи Economic.bg