Qualcomm отново отказа сделка с Broadcom, акционери негодуват

Това беше втората оферта за придобиване, която надвишава първата с близо $20 млрд.

Qualcomm отново отказа сделка с Broadcom, акционери негодуват

Снимка: БТА

664 ~ 2 мин. четене
Qualcomm отхвърли и подобрената и още по-висока оферта за придобиване на Broadcom за 121 млрд. долара, предаде Reuters. Тя обаче е предложила среща, на която да бъдат обсъдени „сериозните недостатъци на стойността и сигурността“ на предложението. Стъпката на производителя на чипове е опит да балансира между нежеланието си да бъде погълната от Broadcom и все по-настоятелните призиви на някои акционери да склони на привлекателното предложение. 

Сегашната оферта за 121 млрд. долара е втората от страна на Broadcom. Още първата за 103 млрд. долара бе определена като потенциално най-голямата сделка в технологичната индустрия. Засега обаче Qualcomm отказва да участва в нея. 

След поредния отказ Broadcom предложи среща още този уикенд, но от Qualcomm обясниха, че това няма как да се случи преди идния вторник. 

Broadcom обяви, че последното предложение е „най-доброто и окончателното“ и че разполага със силна подкрепа на акционерите на Qualcomm. Припомняме, че след първото отхвърляне на офертата Broadcomm предприе офанзива и номинира няколко директори, които да влязат в борда на Qualcomm – решение, което предстои да бъде гласувано на 6 март. 

Qualcomm обяви, че последната оферта на Broadcom за 82 долара на акция, включваща 60 долара на акция в брой и 22 долара в акции, „подценява съществено“ Qualcomm. Тя също така не отговаря на регулаторния режим предвид сериозните антитръстови рискове.

Акциите на Qualcomm поскъпнаха с 1.1% до 63.12 долара в следборсовата търговия в четвъртък. Акциите на Broadcom също се повишиха с 1% до 232 долара.

Broadcom обеща да плати голямо обезщетение, ако регулаторите не одобрят сделката, както и висока такса, ако сделката се проточи над 12 месеца. Въпреки това Qualcomm смята, че Broadcom трябва да поеме много по-сериозен правен ангажимент, независимо от отстъпките, които антитръстовите регулатори в света може да изискват.
Подкрепи Economic.bg