Митниците поставят под наблюдение цигарените фабрики

По време на проверките ще се следи дали официално декларираното производство от фабриките отговаря на действителната продукция в складовете

Митниците поставят под наблюдение цигарените фабрики
920 ~ 2 мин. четене
От началото на февруари всички фабрики за производство на цигари в България са поставени под мониторинг от страна на Агенция „Митници“. В наблюдението участва и жандармерията. Това стана ясно по време на извънреден брифинг във ведомството. Източник от ведомството уточни, че наблюдението ще продължи за неизвестен период от време. Причината са сигнали, че български компании произвеждат цигари с чуждестранни марки за пазари извън ЕС.

По време на проверките ще се следи дали официално декларираното производство от фабриките отговаря на действителната продукция в складовете. В акцията на митниците са включени всички тютюневи данъчни складове, включително фабриката на "Булгартабак" в Благоевград, както и "Кингс Тобако", която притежава заводите в Пловдив и Стара Загора.

От митниците обясниха, че такъв мониторинг не е новост, но е бил пазен в тайна, за да може да бъде по-ефективен.

По време на брифинга ръководството на митниците подкрепи думите на премиера, че страната ни е на едно от първите места в ЕС по борба с контрабандата и делът на нелегалните цигари на пазара е едва 6%, при близо 30% преди 7 години.

„През месеците февруари, март и април 2017 г. (данъчни периоди) се регистрира изоставане на приходите от акциз за тютюн и тютюневи изделия спрямо събраните през съответните месеци на 2016 г., без за това да са налице обективните пазарни потребности. Изоставането е главно за сметка на спада в освободените за потребление количества цигари, които за трите месеца намаляват с над 780 млн. къса спрямо същия период (данъчен) на 2016 г.“, отчете още шефът на митниците.

"Предвидимата икономическа среда и институционалната стабилност на органите, ангажирани в администрирането на приходите от акциз и контрола на цялостната верига за доставката на акцизни стоки, доведе до пълно компенсиране на изоставането на приходите през първото полугодие на 2017 г. и в крайна сметка до изпълнение на заложените за 2017 г. приходи от акциз за тютюн и тютюневи изделия", обясни Георги Костов.
Подкрепи Economic.bg