Работещи от Amazon в цяла Европа излизат на протест на „Черния петък“

Те ще протестират срещу \"нечовешките\" условия за работа в складовете на компанията

Работещи от Amazon в цяла Европа излизат на протест на „Черния петък“
Работници от складовите помещения на Amazon в Европа надигат гласа си с протест на Черния петък - най-голямото събитие в търговията за годината.

Британският синдикат GMB организира протестите на 23 ноември в пет центъра за разпределение на доставките на Острова, а пък служители на компанията в Испания и Италия планират 24-часови стачки.

В Обединеното кралство работници и членове на GMB ще организират демонстрациите пред складовете на Amazon, съобщи говорител на GMB пред Business Insider.

Протестът на работещите за най-големия в света онлайн търговец са срещу "нечовешките" условия на труд.

Най-големият протест е планиран за Ръгли, близо до Бирмингам, където се очаква да се съберат повече от 100 човека. След демонстрацията пред склада на компанията, те ще се отправят към местния миньорски круб, където е планирана реч на министъра на труда Джак Дроми.

Говорителят на GMB обяви, че целта на протестиращите не е да нарушат работата именно в Черния петък, а да привлекат вниманието на Amazon.

Генералният секретар на GMB Тим Роуч заяви в изявление, че условията на труд в Amazon са "откровено нечовешки". Той добави: "Те разбиват здравето на служителите, които работят до безсъзнание и са отвеждани с линейки."

С помощта на серия искания за достъп до информация, GMB разкри през юни, че линейки са викани 600 пъти до 14 склада на Amazon през последните три години.

В склада в Ръгли за този период линейки са викани 115 пъти, за да помогнат медици на работници.Изтощените служители били спасявани с електрошок, страдали от кървене, болки в гърдите и сериозни травми. В три от случаите спешните екипи се отзовавали на сигнали за пострадали бременни или майки. Бременни служителки се оплакват, че били принуждавани да стоят  по 10 часа прави по време на смяна.

Пред "Бизнесинсайдър" говорител на компанията заяви, че не е запознат с конкретното оплакване, но обяснил, че отпускът по майчинство в Amazon се предоставя 4 седмици преди раждане и след това служителките имат право на 16 седмици платено майчинство.
Коментари: 0