Брюксел и Лондон одобриха принципите в сделката за Brexit

Днес документът ще бъде разгледан и от посланиците на страните членки

Брюксел и Лондон одобриха принципите в сделката за Brexit

Снимка: БТА

Обединеното кралство и Европейският съюз са одобрили принципите, които са заложени в проекта на споразумението за Brexit и които ще оформят бъдещите им политически и икономически отношения. Това обяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск, пише Reuters.

Великобритания трябва да се отцепи от ЕС на 29 март 2019 г. и дипломатите опитват да финализират сделката, за да бъде приета в неделя от лидерите на ЕС, след което да бъде гласувана от британските депутати.

„Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ме информира, че на ниво дипломати споразумението е одобрено, а също така му е дадена принципна зелена светлина на политическо равнище. Следва приемането му от лидерите”, каза Туск. Той добави, че текстът е бил обсъден вчера от британския премиер Тереза Мей и Юнкер.

Според проекта на споразумението Лондон и Брюксел предвиждат да имат възможна най-близки търговски взаимоотношения, което ще цели улесняване на законната търговия. Днес документът ще бъде разгледан от посланиците на останалите 27 страни членки на среща в Брюксел.
Коментари: 0