Nissan отстрани Карлос Гон от председателския пост

Случилото се създава сериозна несигурност за бъдещето на обединението между Nissan и Renault

Nissan отстрани Карлос Гон от председателския пост

Снимка: Nissan Motor

Японският автомобилен гигант Nissan потвърди за отстраняването на Карлос Гон от председателския пост. Новината идва след ареста му в понеделник по подозрения за финансови злоупотреби, предаде Франс Прес. Гон е обвинен във фалшифициране на данните му за доходи. Разследващите са открили писма, които потвърждават този факт. Те са изпращани между Гон и друг член на Съвета на директорите Грег Кели, който също бе арестуван.

Твърди се, че в продължение на пет години Гон е получил като възнаграждения от Nissan около 10 милиарда йени или почти 89 милиона долара, но е декларирал за плащане на данъци близо два пъти по-малка сума.

В момента Гон и Кели са задържани, след като окръжният съд на Токио удовлетвори искането на прокуратурата срокът на задържането им да бъде удължено с още 10 денонощия. Според японските закони те могат да бъдат задържани до 20 дни без повдигнато официално обвинение, отбелязва Асошиейтед прес.

Случилото се създава сериозна несигурност за бъдещето на 19-годишното обединение между Nissan и Renault. Френско-японският съюз, който през 2016 година бе разширен и включва японската Mitsubishi Motors, е разтърсен из основи от ареста на председателя на съвета на директорите на обединението Гон - емлбематична фигура в автомобилния сектор, отбелязва Ройтерс. Именно Гон оформи обединението и настояваше за по-дълбока интеграция, водеща евентуално и до пълно сливане между двете компании.

По-късно днес се очаква министърът на икономиката и финансите на Франция Брюно Льо Мер да се срещне в Париж с японския си колега Хирошиге Секи, за да обсъдят бъдещето на автомобилния съюз Renault-Nissan. Френската държава има 15-процентов дял в Renault. 

64-годишният Карлос Гон е изпълнителен директор на Nissan от 2001 г. до миналата година. През 2005 г. той става изпълнителен директор на Renault и ръководи едновременно и двете компании. Той става председател и на Съвета на директорите на Mitsubishi, след като Nissan придоби дял в по-малкия японски производител. 
Коментари: 0