Радев поиска руско участие в АЕЦ „Белене”

Медведев каза, че очаква Борисов да посети скоро Русия

Радев поиска руско участие в АЕЦ „Белене”
1876 ~ 2 мин. четене

Възобновяването на строителството на проекта АЕЦ „Белене” в България предполага и руско участие. Това заяви президентът на България Румен Радев на среща с руския премиер Дмитрий Медведев в Москва.

„У нас проектът АЕЦ „Белене” се завърна като обсъждана тема. Българският парламент и българското правителство взеха това решение, ще се запознаете с напредъка на този проект”, казва Радев, цитиран от руската агенция ТАСС.

По-рано държавният ни глава коментира темата в интервю за руското издание „Комерсант”.

„Добър ход е, че нашето правителство отваря отново темата за АЕЦ „Белене“. Беше време, когато същите политици се гордееха с неговото спиране. Мисля, че това е проява на реализъм. Този проект има бъдеще, но при ясна правна, времева и ценова рамка”, каза той.

„Що се отнася до проекта за изграждането на АЕЦ „Белене“, през последните дни българското правителство промени своята позиция и се очаква Народното събрание също да вдигне мораториума върху реализацията на този проект. Трябва да се има предвид, че в него вече са вложени 3 млрд. лева на българските граждани, платено е и е доставено основно оборудване, Европейската комисия е информирана за проекта, а площадката е изградена и лицензирана”, отговори той на въпроса „Какви са плановете на България във връзка със закупеното от Русия оборудване за построяването на АЕЦ „Белене“?

По време на срещата с Медведев президентът на България подчерта, че Русия винаги е била важен търговски и икономически партньор на страната ни, а сегашното ниво на стоковия обмен „не отговаря на нашите възможности”. „Затова е много важно за нас да преразгледаме и да видим в кои области можем и трябва да развиваме отношенията си по-динамично”, каза Радев.

Медведев на свой ред заяви, че Русия очаква премиера на България Бойко Борисов да посети Русия в близко бъдеще. Той изрази надежда, че интензивността на официалните руско-български контакти ще се увеличи.

Медведев също така се надява, че в резултат на настоящото посещение на българския президент двете страни ще могат да приведат отношенията си „на друго ниво”.

Медведев отбеляза, че народите на Русия и България "са обвързани от силни връзки на приятелство, духовна близост". Той също обърна внимание на необходимостта от засилване на търговското и икономическото сътрудничество”, тъй като търговският оборот между нашите държави за съжаление не е нараснал, а по-скоро е намалял".

Припомняме, че това не е първият разговор между България и Русия относно проекта за втора атомна централа у нас. Бъдещите енергийни проекти бяха обсъдени и на 5 март 2018 г. в телефонен разговор между Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин. Тогава стана ясно, че Русия има готовност да се включи в проекта за АЕЦ „Белене”. „Русия има готовност да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта”, каза тогава Путин, докато Борисов му представяше идеята си за „балканския” проект АЕЦ „Белене”.

Коментари: 0