Радев разсекрети втората стенограма относно КТБ

Наличен е текстът от Консултативната среща от 14 юли 2014 г., след като по-рано беше публикувана стенограмата от 29 юни същата година

Радев разсекрети втората стенограма относно КТБ

Снимка: БГНЕС

На страницата на Президентството е публикувана стенограмата от консултациите от 14 юли 2014 г. относно финансовото състояние на България. По този начин държавният глава Румен Радев изпълни поет ангажимент пред обществото.

В началото на миналия месец Радев оповести текста на стенограмата от първата Консултативна среща при президента Росен Плевнелиев с лидерите на партиите, представени в 42-то Народно събрание и с част от министрите от тогавашното правителство. Първата Консултативна среща беше на 29 юни 2014 г. Още тогава Радев коментира, че истината за случилото се с Корпоративна търговска банка (КТБ) трябва да бъде търсена чрез съдебен процес. „Истината трябва да се фокусира и да се търси в съда. Там е мястото, където трябва да разберем какво се е случило с тази банка. Трябва да имаме доверие в българския съд, макар и да има много какво да желаем от българската съдебна система“, обясни той.

Преди над три години много хора останаха без спестяванията си, след като КТБ фалира. Фондът за гарантиране на влогове в банка (ФГВБ) първоначално похарчи - 2.5 млрд. лв., събрани от вноски на банки, припомня БГНЕС. Наложи се обаче фондът да си осигури още 1.2 млрд. лв. заем от Министерство на финансите, за да изплати на гражданите гарантираните по закон спестявания в размер на 3.7 млрд. лв. Това доведе до нарастване на отчетения за страната дефицит от 3% до 5.2%, което пък вкара България в групата от европейски страни с макроикономически дисбаланси. Единствените печеливши бяха тези, които бяха получили заеми от банката. Според данните от 2014 г. КТБ е раздала заеми на стойност около 5.2 млрд. лв.

Коментари: 0