Радев: Трябва по-добра координация при борба с криминалните престъпления

Президентът се обяви за дълбока интеграция на българската военна индустрия в европейската отбранителна политика

Радев: Трябва по-добра координация при борба с криминалните престъпления
580 ~ 2 мин. четене
Обединихме се около позицията, че е необходима още по-добра координация на институциите и усъвършенстване на модела на борба с престъпността. Така президентът Румен Радев коментира натрупването на тежки криминални престъпления напоследък след днешното заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Основната тема на КСНС днес беше "Ролята на България за развитието на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз". В тази връзка участниците излязоха с няколко общи позиции.

На първо място това е, че България трябва да ръководи много ефективно процесите по изграждане на общата отбрана докато е председател на Съвета на ЕС. Втората обща позиция е, че българските военни сили, промишленост и наука трябва да се интегрират пълноценно в европейските процеси по консолидиране на европейската отбранителна индустрия. На трето място е позицията, че трябва да се работи за интеграцията и повишаването на сигурността на Западните Балкани.

Обединихме се, че трябва да има ускорено приемане на мерки, които да идентифицират всички тези области, проекти, научни звена, предприятия, за да участваме пълноценно в европейския фонд за отбрана и инициативите на европейската отбраната. Важно е и да осъществим актива комуникация с отговорните европейски структури, за да гарантираме нашата пълноценна интеграция в тази структура“, коментира президентът Румен Радев след заседанието.

Той изрази задоволство от приетия от правителството средносрочен план за повишаване на разходите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2020 г. „Предвид динамичната среда за сигурност, предвид състоянието на въоръжените ни сили стигнахме до консенсус, че този план остава открит и трябва своевременно да бъде разгледан и надграждан, за да имаме адекватни способности за отбрана“, добави Радев.
Подкрепи Economic.bg