Радваме се на електронна здравна карта след 6 месеца

Необходима е задължителна поправка в Закона за защита на личните данни

Радваме се на електронна здравна карта след 6 месеца

Снимка: БГНЕС

184 ~ 2 мин. четене
Автор: Теодора Кокаланова

Eлектронната здравна карта трябва да бъде въведена в рамките на 6 месеца. Това заяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Стоян Тонев. По думите му след това тя трябва да бъде адаптирана към електронното здравеопазване в Европа.

Тонев  посочи, че е необходимо да се промени Закона за защита на личните данни, като е нужно да влязат ясни и точни текстове относно това кой има право на достъп до данните в електронната  здравна карта на пациента.  

"Всеки трябва да има достъп до алергиите на човека, например. Има един минимален пакет, който е ясен и всеки лекар трябва да има достъп до него", заяви Тонев. Според председателя на парламентарната комисия по здравеопазване електронно здравеопазване може да има само, ако има законодателни рамки за приложението му.

Тонев допълни, че пречките са свързани със защитата на личните данни и Закона за достъп до информация. „В Англия електронното здравеопазване е коствало "главата" на трима здравни министри и 14 млрд. паунда“, добави той, цитиран от БГНЕС.  

По думите му комисията ще разгледа искането на Надзорния съвет на НЗОК депутатите да делегират права на подуправителя на касата или на друг заместник, който да оглави институцията до избор на нов управител.    

„Юристите обясниха пред здравната комисия, че когато няма строго описана законова рамка, тогава се действа по аналогия. Аналогията е да бъде удължен трудовият договор на д-р Тодорова до намирането на нов управител на Здравната каса. Другият вариант е да се делегират права на някой от подуправителите", заяви той.

Според ген. Стоян Тонев, още следващият четвъртък може да бъде избран управител на НЗОК. По думите му това забавено решение за ръководството на Здравната каса няма да попречи на дейността на болниците и отношението им към пациентите. „Единствено е възможно да се забравят с 4 дни плащанията на аптеките за периода 1-15 януари", смята ген. Тонев.   

Подкрепи Economic.bg