Ракета на SpaceX се взриви, унищожавайки сателит на Facebook

Загубите за социалната мрежа се оценяват на 200 млн. долара

Ракета на SpaceX се взриви, унищожавайки сателит на Facebook
Безпилотна ракета на компанията за космически полети SpaceX е избухнала и е унищожила сателит на Facebook, който е трябвало да бъде изведен в орбира. Това беше съобщено официално от основателя на най-голямата социална мрежа Марк Зукърбърг. Причината за взрива все още не е ясна. Инцидентът с ракетата Falcon 9 се е случил на космодрума Кейп Канаверал в четвъртък по време на тестове преди изстрелването.

По информация на Business Insider сателитът Amos-6 е произведен от компанията Spacecom и трябваше да се използва от Facebook за осигуряване на достъп до интернет в Средна Африка. Facebook подготвя проекта от около година, но беше обявен официално през октомври 2015 г.

"Дълбоко съм разочарован от новините, че проваленото изстрелване на ракетата на Space X е унищожило нашия сателит, който щеше да осигурява връзка за толкова много предприемачи и хора в Африка. За щастие сме разработили и други технологии като дрона Aquila, които ще свързват хората", коментира основателят Марк Зукърбърг в социалната мрежа.

SpaceX използва своята ракета Falcon-9, за да прави доставки до Международната космическа станция (МКС). По данни на Spaceflight Now сателитът струва около 200 млн. долара. Засега Зукърбърг не е обявил дали компанията ще инвестира в нов сателит, или ще използва само безпилотни дронове.
Коментари: 0