Стаменов: Докладът на „Софийска вода“ за течовете в „Стомана“ е подвеждащ

Директорът на предприятието настоява софийското ВиК да го оттегли, или ще последват съдебни действия

Стаменов: Докладът на „Софийска вода“ за течовете в „Стомана“ е подвеждащ

Изпълнителният директор на "Стомана Индъстри" Константин Стаменов отхвърли обвиненията в кражба на вода в Перник и заяви, че ако "Софийска вода" не изтегли доклада си, който бе повод за провежданите в момента проверки, ще предприеме съдебни действия. Според Стаменов докладът не е коректен и заблуждава.

"Всичко тръгна от доклад на "Софийска вода" от 9 декември. Когато е правен, никой не ни е уведомявал. Никой не ни е уведомявал за изложеното в доклада. Намерихме го около 10 дни по-късно от журналисти. В доклада има 4-5 изречения за „Стомана“ и като ги прочетете ще останете с впечатление, че вода се излива, без да минава през водомери и без да е контролирано", коментира Стаменов пред NOVA.

Той цитира и някои заключения от него, едно от които е, че 290 литра се подават в секунда към Клон 2. "Клон 1 и Клон 2 минават през територията на завод "Стомана" - те са в западната част на завода, но те касаят питейната вода на града. Това е основният водопровод на града. Човек, който не е специалист, като чете доклада, ще си помисли, че тези 290 литра в секунда се изливат в „Стомана“. Целият отток от язовир „Студена" е 350 литра в секунда. Снимковият материал към този доклад не отговаря на това, което пише. Този доклад е писан от човек, който не е стъпвал в „Стомана“, коментира още той.

Стаменов посочи още, че консумацията в „Стомана“ в момента е на ограничителен режим. "Със заповед от министъра на околната среда и водите промишлената вода от язовир „Студена“ е спряна и това няма общо с крана, който не работеше. Кранът беше сменен на 18 декември пред медиите, но той отговаря за Клон 2 и не ни касае. Три дни, след като смениха този кран шахтите се напълниха с вода. Кранът, който не работеше, захранва източните квартали на Перник с питейна вода. Той не касае захранване на „Стомана“, обясни още директорът на завода.

Той обясни, че промишлената вода от язовир „Студена“ идва към завода много по-далеч от този Клон 2 - идва преди пречиствателната станция. "Водата ни е спряна от началото на ноември със заповед на министъра на околната среда. Не е имало ситуация, в която ние да имаме вода, а хората да нямат питейна вода", уверява Стаменов.

Компанията е изпратила официално писмо до "Софийска вода", в което настояваме те да си изтеглят доклада и да си го оправят. "Ако не, ще последват съдебни действия. "Софийска вода" казва, че докладът е изготвен по данни на ВиК-Перник, но аз съм убеден, че те нямат никакви документи от тях", смята Стаменов.

"Стомана" води кореспонденция и с Електроенергийния системен оператор (ЕСО). "Имаме писма от тях заради този водопровод от Клон 2, защото по същото трасе до нас преминава електрозахранването ни. Там вървят стълбове на ЕСО и те още есента ни изпратиха писмо, че трябва да се отстранят течовете, защото ще пропаднат стълбовете. Ние не знаем колко теча има на територията на „Стомана“, казва директорът на завода.

На въпрос дали е по-добре заводът да взима промишлена вода от язовир „Пчелина“, Стаменов каза, че той се намира на 30 км от „Стомана“ и съоръженията там са разграбени, а захранването е спряно преди повече от 15 години заради огромни загуби на вода.

"Полицията и крановете, които влязоха в "Стомана", установиха много течове. Винаги, когато сме имали течове, сме викали ВиК. Поне от 10 години непрекъснато имаме такива. Последно идваха октомври месец. Отстраниха някои течове, други не успяха. Проблемът не е при нас. Очакваме техни официални изявления, в които да кажат, че при нас няма проблем", допълни Стаменов.

Коментари: 0