Рали на долара след дебата Клинтън-Тръмп

Доходността по облигациите нарасна заради опасенията в европейския банков сектор

Рали на долара след дебата Клинтън-Тръмп
Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това настоява да увеличи производството до 4.1-4.2 милиона барела на ден. Саудитска Арабия сигнализира, че може и да приеме позицията на Иран, което отваря възможностите за пакт през ноември.
Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години на нива от 104.1 при очаквания за 99.0. Увереността идва от по-положителните настроения на трудовия пазар. В същото време PMI индекса за сектора на услугите нарасна до 51.9 при прогнози за 51.2, което е най-голямото месечно покачване след април.

Изключително спокойна търговия беше налице във вторник, въпреки малките разпродажби на еврото заради опасенията в европейския банков сектор. Единната валута обаче все така остава в познатия рейндж.
Британският паунд стартира с разпродажби, но не успя да затвори под 1.30, което остава силна подкрепа.
Фалшив пробив на щатската валута срещу канадския долар, който не успя да затвори над 200-дневната пълзяща средна при 1.3235, беше последван от връщане в рейнджа. Само потвърждение на този пробив може да доведе до засилен интерес за покупки.

Доходността по облигациите нарасна заради опасенията в европейския банков сектор

Цената на петрола спадна заради малката вероятност за споразумение в Алжир, а нарастващите опасения за европейския банков сектор увеличиха търсенето на държавни облигации и доходността по германските 30-годишни книжа скочи с 0.42% във вторник.

Доходността по американските 10-годишни облигации нарасна с 2.6 базови пункта до 1.558%, а тази по 2-годишните облигации отчете минимални печалби от 0.1 базови пункта до 0.764%.

Натискът върху Дойчебанк доведе до отлагането на продажбите на няколко емисии на корпоративни облигации.

Няма споразумение за производството в ОПЕК

Златото не успя да направи нов връх и вместо това отчете най-голям дневен спад за последния месец заради ръста на потребителското доверие в САЩ и печалбите на долара, които намалиха търсенето на жълтия метал. Слабостта се дължеше и на спада на вноса на злато в Китай от Хонг-Конг до най-ниски нива за последните седем месеца.

Цената на медта се понижи, тъй като запасите на мед в Азия достигнаха най-високи нива след юли 2013. За последната година те се утроиха. Въпреки това медта остава във възходящ тренд и най-вероятно ще консолидира около сегашните нива. Никелът нарасна с 0.9% заради одита на мини във Филипините.
Цената на петрола слезе при волатилна търговия, докато саудитски министър заяви в Алжир, че се обсъждат няколко споразумения за замразяване на производството и са възможни договорености по време на заседанието през ноември.

Възстановяване на индексите

Американските индекси отново растяха след първите президентски дебати, които изглежда помогнаха за рали на облекчението на което не попречи слабостта в енергийния сектор дължаща се на спада на цените на петрола.

Стандард енд Пуърс скочи с 0.6% до 2159.93 като начело на растежа беше технологичния сектор, който нарасна с 1.2%.

Европейските индекси завършиха с минимални печалби, докато Дойчебанк се възстановяваше при надеждите за по-малки претенции към нея от страна на министерството на правосъдието в САЩ. Слабостта на енергийния сектор обаче оказваше натиск върху пазара.
Във Великобритания FTSE 100 слезе с 0.15% до 6807.67 след неочаквания спад през септември на продажбите на дребно на острова.

Иран отхвърли офертата на Саудитска Арабия

Иран отхвърли във вторник офертата на Саудитска Арабия да ограничи производството си в замяна на намаление на предлагането от Риад. Това намали надеждите, че двата основни производителя от ОПЕК ще намерят компромис тази седмица, за да намалее натиска от свръх предлагането в света.

Министъра на енергетиката на Саудитска Арабия Калид ал-Фалих заяви пред журналисти, че различията между страните от ОПЕК намаляват, но и че не очаква днес да се стигне до споразумение по време на консултациите.

Министъра на петрола в Иран Бижан Занганех по-рано заяви, че сега не е времето за вземане на решения, което индиректно насочва към следващото официално заседание на ОПЕК на 30 ноември във Виена.
ОПЕК ще проведе днес неофициални разговори в 17 часа българско време. Неговите членки ще се срещнат и с нечленуващите в картела производители по време на Международния форум на енергетиката, който обединява производители и потребители.

Цената на петрола е наполовина спрямо 2014 заради свръх предлагането, което провокира производителите от ОПЕК и съперника Русия да търсят ребалансиране на пазара, което да увеличи приходите от експорта на петрола и да помогне на съсипаните бюджети на тези страни.

Преобладаващата идея от началото на 2016 сред производителите е да се съгласува замразяване на нивата на производството, въпреки че според пазарни анализатори подобен ход няма да успее да намали нежеланите барели.

Споразумението се усложнява допълнително от острото политическо съперничество между Иран и Саудитска Арабия, които водят няколко прокси войни в Близкия изток, включително в Сирия и Йемен.
Коментари: 0