Ранното пенсиониране на полицаи е скъп лукс за обществото

България е една от страните с най-ниска възраст на пенсиониране, заяви Владимир Каролев

Ранното пенсиониране на полицаи е скъп лукс за обществото
3893 ~ 1 мин. четене

„Невъзможно е за която и да е професия да се работи 28 години и да се получава пенсия на 40. От икономическа гледна точка това е невъзможно. Това е скъп лукс за обществото“. Това заяви икономистът Владимир Каролев в сутрешния блок на Нова ТВ.

По думите му в момента в България ситуацията е такава, че работещите в сферата на сигурността могат да работят 19 години в тази система, 10 г. в друга сфера и на 46-47 г. да се пенсионират. Каролев допълни, че средната продължителност на живот у нас за мъжете е 84 г., а за жените 89 г.

„Неслучайно България е една от страните с най-ниска възраст на пенсиониране“, обясни Каролев. Според него предложената възраст на пенсиониране е ниска. Като пример икономистът посочи други европейски страни, в които ранната възраст за пенсиониране е значително по-висока.

„В Австрия, Белгия, Дания, Кипър полицаите се пенсионират на 60 години, във Финландия – на 68 г., Германия – между 60 и 65 г. в зависимост от това дали се работи на бюро или не, Норвегия – 57 г. и т.н.“, допълни Каролев.

Той коментира, че аргументът му е чисто икономически и системата на МВР не е подготвена за тази пенсионна реформа. Според него в тази система се работи прекалено малко и ранното пенсиониране натоварва много силно цялата социална система.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg