Дават пари на болниците според състоянието на пациента

Здравната каса планира да въведе различни цени за лечение на една и съща диагноза

Дават пари на болниците според състоянието на пациента
240 ~ 2 мин. четене
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) планира да въведе различни цени за лечение на една и съща диагноза. Така разходите за лечение в болница ще се изчисляват според състоянието на пациента. Ако той не е в тежко състояние, болницата ще получава с 10% по-малко от предвиденото в договора със здравния фонд. Състоянието на пациентите ще се определя на специална скала, която вече е готова.

Не се предивжда предложението да влезе в сила тази година. Пациентите негодуват срещу него и се заканват да търсят правата си в съда ако касата намали цените. Според лекарите ако цената се намали, болните по-често ще посещават кожните клиники. Лекарският съюз също е против орязването и постигна споразумение с ръководството на фонда темата да не се обсъжда.

Според председателя на надзорния съвет в края на 2015-та в бюджета се очертава дупка от 200 млн. лв. Информация на ТВ 7 показва, че недостигът ще бъде 124 млн. лв. Той може да се стопи със 100 млн. лв., ако цените на клиничните пътеки се намалят и част от дейностите се прехвърлят от болниците във извънболничната помощ. От касата предлагат например - за лечение на тежък псориазис стойността на клиничната пътека да се намали с около 20%.

По неофициални данни у нас с Псориазис са над 20 хил. души. Заболяването засяга кожата, понякога и ставите. При усложнения може да се стигне и до инвалидизация. Касата плаща по 480 лв. за лечение на болните с най-тежка форма. От фонда предлагат при първо постъпване на пациент цената да се запази, но за всяко следващо болницата да получава по 390 лв.

Сред другите възможности за ограничаване на разходите са затягане на контрола за прием в болница и изваждане на дейности от болничната в извънболничната помощ. Не е изключено и цените на пътеките да се намалят служебно с постановление на правителството.
Подкрепи Economic.bg