Растежът на долара срещу еврото продължава

Златото пада заради приближаващото увеличение на лихвите в САЩ

Растежът на долара срещу еврото продължава
132 ~ 2 мин. четене

Доларът нарасна срещу еврото и във вторник, получавайки сила от данни за началното жилищно строителство в САЩ, които бяха близо до 8-годишен връх. Това увеличи очакванията, че Федералния резерв ще повиши лихвите още през следващия месец.

6% спад на китайските акции накара много инвеститори да търсят сигурност в йената и швейцарския франк, които нараснаха срещу долара. Британският стерлинг пък се изстреля до 7-седмичен връх от 1.5717.

Началното жилищно строителство в САЩ нарасна миналия месец, докато строителите са ускорили строителството на еднофамилни жилища. Сезонно балансираният растеж от 1.21 млн. жилища на годишна основа е най-силния след октомври 2007 г. Цифрите надминаха предварителните прогнози и са продължение на солидните доклади за заетостта, продажбите на дребно и индустриалното производство. Те предполагат, че икономиката е стартирала силно третото тримесечие и може да се справи с увеличение на лихвите от Фед.

Единната валута приключи деня на 1.1025 срещу долара, който пък завърши срещу йената на 124.38. Британският паунд получи сила от данни показали по-силна от очакваното инфлация за юли, която достигна 5-месечен връх. Стерлингът достигна седем седмичен връх на 1.5717 и завърши деня на 1.5658. Данните за инфлацията увеличиха очакванията, че АЦБ ще повиши лихвите през следващите месеци и помогнаха на стерлинга да нарасне и срещу еврото.

По-рано индексите в Китай загубиха 6% от стойността си, докато инвеститорите залагаха на спад на търсенето в Китай, което ще повлияе на зависимата от търговията икономика, както и хвърля съмнение върху възстановяването на световната икономика.

В сряда инвеститорите ще очакват данните за инфлацията в САЩ, както и стенограмата от последното заседание на Федералния резерв, за да разберат кога Фед ще сложи край на политиката на нулеви лихви и ще ги повиши за първи път през последното десетилетие.


Златото пада заради приближаващото увеличение на лихвите в САЩ

Златото падна във вторник, докато долара растеше след положителни данни за жилищното строителство в САЩ, което подкрепи аргументите за увеличение на лихвите от Федералния резерв. Спот цената на жълтия метал е 1116 долара за тройунция.

Среброто беше най-зле представилия се благороден метал и се срина с 4% до 14.70 долара, което е най-голям спад след 7 юли. Обезценката дойде от пропадането на цената на медта до 6-годишно дъно.

Доларът нарасна срещу еврото, а солидните доклади за заетостта, продажбите на дребно и жилищното строителство загатват, че Федералния резерв скоро ще повиши лихвите, може би още през септември. По-високите лихви поставят под натиск не носещото доходност злато, тъй като увеличават разходите за поддържане на метала.

Повече яснота за намеренията на Фед ще има в сряда, когато вечерта ще бъде публикувана стенограмата от последното заседание на Фед на 28 и 29 юли.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg