Раул Кастро обвини Тръмп, че връща враждебната реторика към Куба

Правителството на САЩ все пак замрази прилагането на част от ембаргото срещу латиноамериканската държава

Раул Кастро обвини Тръмп, че връща враждебната реторика към Куба

Снимка: Wikipedia

540 ~ 2 мин. четене
Кубинският лидер Раул Кастро разкритикува политиката на американския президент Доналд Тръмп във връзка с действията по частичното отдръпване на САЩ в процеса по разведряване на отношенията с Хавана. 

"Правителството на САЩ реши да затегне блокадата чрез създаването на нови пречки за американските предприемачи и въвеждането на нови ограничения за пътуване на своите граждани на острова, оправдавайки тези свои действия с враждебна реторика, характерна за края на Студената война". 

Това каза председателят на Държавния съвет и на Съвета на министрите в Куба Раул Кастро по време на заседание на Националната асамблея в страната, добавяйки, че решението на Тръмп е "крачка назад в американско-кубинските отношения." 

Думите му бяха публикувани във в. "Гранма" - печатния орган на Комунистическата партия на Куба, съобщава БГНЕС, допълвайки, че чуждестранни журналисти не се допускат в парламента на карибската страна. 

На 16 юни Доналд Тръмп обяви, че отменя „едностранната” сделка на предишната американска администрация с Куба за нормализиране на отношенията между Вашингтон и Хавана. „Не искаме американски долари да бъдат използвани за подкрепа на военния монопол, който експлоатира и малтретира гражданите на Куба”, коментира тогава американският президент. 

Тръмп не се поколеба дори да обвини правителството на Куба, че продава оръжия на Пхенян и помага за дестабилизацията във Венецуела. По-късно той наложи и забрана за бизнес от страна на американски фирми с икономически субекти, контролирани от кубинската армия.

Сега обаче правителството на Тръмп реши да замрази за още шест месеца прилагането на част от американското ембарго срещу Куба, предава Асошиейтед прес. Това се счита за пореден признак, че президентът на САЩ все пак не преразглежда напълно политиката на предшественика си по отношение на Куба. Независимо от оттеглянето на някои въведени от администрацията на Обама промени, Тръмп все пак остави други непокътнати. 
Коментари: 0