Разделят матурите на три части

Нови правила на държавните зрелостни изпити още през есента

Разделят матурите на три части

Нови правила на държавните зрелостни изпити ще има още на сесията през есента. МОН подготвя формат на матурите, разделен на три самостоятелни модула, които ще се решават отделно. Те ще са с ясно определено времетраене и зрелостниците ще могат да излизат от залата само между тях. След това няма да имат възможност да се върнат отново към същите въпроси.

Според сегашния правилник ученикът получава целия тест. Има право да излезе до тоалетна един час след началото на изпита, след което да продължи решаването на въпросите. Това обаче създава предпоставки за преписване. От МОН коментират, че чрез разделянето на три отделни модула зрелостникът ще може да излиза само след предаване на едната част, без право да се върне към същите въпроси след това.

Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов обясни, че с новия вариант няма да има нужда от толкова строги мерки за сигурност, които в сряда са стресирали учениците и техните родители. „Сегашният формат на изпита е износен и остарял и е крайно време да бъде сменен. Изпитите през май са последните, които ще се проведат в този вид“, коментира Стаматов.

Той посочи още, че изтичане на информация от МОН не е имало по време на тазгодишните матури. Според него отговорите, които бяха купени от екипи на медиите, са изнесени от ученик или учител, вече напуснал залата.

Стаматов коментира още, че заедно с министър Меглена Кунева са решили теста за 30 минути, което означава, че е напълно възможно някой да ги е решил бързо и след това да ги е пращал чрез есемес. „Това е логично, тъй като отговорите бяха получени по телефона чак в 10 и 15 часа, а матурата започна в 8 часа“, уточни Диян Стаматов.

Точно за да се избегнат подобни случаи се въвежда новият формат и така няма всички въпроси да са известни от самото начало. Изтичането на информация се разследва, четирима души вече са задържани.

Коментари: 0