Разнопосочни резултати за щатските индекси

На пазарите за суровини петролът записа пореден неуспешен ден

Разнопосочни резултати за щатските индекси
Изминалата сесия приключи с разнопосочни резултати за щатските индекси, след като инвеститорите бяха насочили вниманието си към предпоследното за годината съвещание на ФЕД. Съгласно повечето очаквания, централните банкери не промениха основния лихвен процент от текущите 2.25%, но потвърдиха, че ще продължат да се придържат към политиката си на постепенно покачване на лихвените ставки. В резултат Dow Jones приключи с 10 пункта над нивото си на отваряне, докато S&P и NASDAQ отстъпиха със съответно 0.25% и 0.53%, като най-слабо се представиха книжата на Qualcomm. 

В очакване на доклада на ФЕД, европейските индекси също не успяха да намерят единна посока. Паневропейският Stoxx600 успя да добави 0.19% към стойността си, като банковият сектор беше сред най-добре представилите се. Британският FTSE100 напредна с 0.33%, но немският DAX и френският САС финишираха на червено със съответно 0.45% и 0.13% изоставане.

На пазарите за суровини петролът записа пореден неуспешен ден. Цената на черното злато продължи срива си, въпреки че данните за октомври показаха рекорден внос от 9.61 млн. барела на ден в Китай.

Американският лек суров петрол поевтиня с над процент и половина до $60.63 за барел, докато Брентът се разменяше на цена от $70.76, отчитайки спад от 1.74%.

Акцентите днес

Брутен вътрешен продукт – Великобритания

В последния работен ден от седмицата, в 11:30 часа българско време се очаква голяма доза икономически данни от Великобритания. Фокусът ще падне върху данните за БВП на страната за трето тримесечие на годината. Очаква се икономиката да отбележи ръст от 0.6% на месечна база и 1.5% на годишна база. 

Данните са очаквани с особен интерес с оглед спекулациите около финализиране на сделката за Brexit преди края на годината. Стойности, различни от предвидените, вероятно ще доведат до засилена волатилност при валутните двойки, включващи британски паунд.

Инструменти на фокус

Tesla Inc. - Седмична

Корекцията на американските пазари сякаш подмина акцията на Tesla и след три поредни успешни седмици, цената достига до позната зона на съпротива около $350. Многобройните неуспехи за задържане над тази граница откриват добри предпоставки за вход в къса позиция, но поради ясно изразената сила на биковете, е желателно да не се избързва. Евентуален пробив на съпротивата може да доведе до още един възходящ импулс с достигане до историческите $400 за акция.

USD/CAD - Дневна

Щатският долар успя да прекъсне негативното си представяне спрямо канадския си конкурент с пробив на горната граница на низходящия трендови канал, формиран от средата на годината. Последва период на консолидация, в който цената бива подкрепяна от 50-дневната подвижна средна. За вход в позиция е желателно да се изчака катализатор, който да прекъсне равновесието между мечки и бикове. Такъв може да бъде или пробив под подвижната средна или скок над ниво 1.3150.

Coffee - Седмична

След четири поредни седмици на поскъпване, кафето привидно успя да излезе от дългосрочния низходящ тренд, в който се намираше от края на 2016. Низходящата тренд линия и 50-периодната ЕМА биват пробити, но цената губи импулса си, индикирайки предстоящ тест на пробива. Желателно е да се изчака тестът на подкрепата, като при отскачане от стойности около $110, средносрочна покупка ще донесе добро съотношение на риск към потенциал от печалба.

S&P 500 – Дневна

Широкият щатски индекс успя да ограничи октомврийската корекция до 2600 пункта и след рекордно повишение в следизборен ден, дори е на път да навакса загубените позиции. Въпреки това S&P500 в момента се движи под възходящата тренд линия, която в момента приема ролята на силна съпротива. Очакваме цената да срещне затруднение при ниво 2850 пункта, като при сигнал за отслабване на биковете, продажба на индекса ще бъде оправдана.
Коментари: 0