Разработваме нов закон за иновациите

Планираме да облекчим и административната тежест за бизнеса, заяви Даниела Терзиева

Разработваме нов закон за иновациите
288 ~ 1 мин. четене

Нов закон за иновациите ще дефинира технологични понятия, научни паркове, клъстъри и други, за да стане ясно какво представлява всеки един от тях и да бъде подпомаган със съответните инструменти. Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева пред Bloomberg TV.

"Без да имаме нормативно основание, правна рамка, няма как да се развиваме. Колкото и да говорим за тежестта на регулаторите, не сме стигнали до етапа, в който да се саморегулираме. Когато тези рамки са опростени, като механизми, но ефективни, тогава ще има полза и цялото общество", подчерта тя.

Везеива обясни още, че е приет и двугодишен план за намаляване на административната тежест със 129 административни мерки за облекчаване на бизнеса. По думите й общата стойност на подобренията, които се очакват като финансови мерки възлиза около 145 млн. лв.

"В годините  са натрупани много нормативни актове, които правят бизнеса по-труден. Най-много мерки са предвидени в министерство на транспорта, министерство на финансите и министерство на труда и социалната политика", коментира зам.-министърът.

Тя изтъкна, че се очаква до края на годината да влезе в сила нова електронна услуга, чрез която системите в министерствата ще се синхронизират и ще заработят.

"В България мехатрониката, като сектор е много добре развит, а също и химическата, биотехнологиите и рекреативната индустрия. Имаме природни дадености, остава да съберем смелост и да инвестираме в това", каза още Везиева.

Подкрепи Economic.bg