Финансовите министри от ЕС одобриха гръцката пенсионна реформа

Най-засегнати от реформите ще бъдат земеделците

Финансовите министри от ЕС одобриха гръцката пенсионна реформа
108 ~ 1 мин. четене

Пенсионната реформа, предложена от гръцкото правителство, бе одобрена от финансовите министри. Най-засегнати от реформите ще бъдат земеделците, чиито пенсионни вноски ще нараснат от 7 на 20% до 2019 г., предаде ДПА.

Припомняме, че гръцкото правителство планира да намали пенсиите в страната средно с 15%. Управляващата коалиция планира това да се случи само за тези, които ще се пенсионират през 2016 г. и след това. За настоящите пенсионери не се предвижда нямаляване на пенсиите. Техният размер ще бъде разгледан през 2018 г.

„Това е сериозно предложение“, подчерта холандският финансов министър Йерун Дейселблум, който е ръководител на Еврогрупата.

„Гърция прави големи усилия“, заяви от своя страна германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от БНР.

Европейският комисар за икономиката Пиер Московски предупреди, че остават още редица въпроси за обсъждане. През август миналата година Еврогрупата реши да отпусне на Гърция трета тригодишна международна програма за кредитна помощ в размер до 86 млрд. евро.

Очаква се след 16 януари в Атина да пристигнат представители на кредиторите от ЕС и МВФ, които ще финализират реформата, в чиито проект е включено орязване на пенсиите.

Подкрепи Economic.bg