Разследват Goldman Sachs заради съмнителна транзакция

Парите е трябвало да послужат за финансиране на голям проект за недвижими имоти в Куала Лумпур

Разследват Goldman Sachs заради съмнителна транзакция

Правоприлагащите органи в САЩ разследват голямата американска банка Goldman Sachs Group Inc за нарушение на федералния закон, след като не е информирала за съмнителна транзакция в Малайзия, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки запознати с разследването.

Става въпрос за 3 млрд. долара, които банката е набрала чрез емисия облигации за малайзийския държавен инвестиционен фонд 1Malaysia Development Bhd. Дни след като Goldman Sachs е изпратило тези постъпления в сметка в швейцарска банка, контролирана от фонда, половината от парите са изчезнали в офшорни сметки, след което част от средствата са се оказали в банкова сметка на малайзийския премиера.

Парите е трябвало да послужат за финансиране на голям проект за недвижими имоти в столицата на страната Куала Лумпур, който да спомогне за стимулиране на икономиката на Малайзия.

Правоприлагащите органи в САЩ са поискали да насрочат интервюта с висши представители на Goldman Sachs, са споделили хора, запознати с въпроса. На този етап обаче голямата американска банка не е обвинена за извършени законови нарушения, като самата банка е посочила, че тя не е имала начин да знае как фондът 1MDB ще използва парите, събрани от емитираните облигации.

Следователите се фокусират върху това, дали Goldman Sachs не успяла да се съобрази с изискванията на Закона на САЩ за банковата тайна, според който финансовите институции трябва да докладват за съмнителни сделки на американските финансови регулатори.

Коментари: 0