Разследват Марин Льо Пен за злоупотреба с евросредства

Подозренията са, че 5 млн. евро от ЕП са били похарчени неправомерно за асистенти на партията ѝ във Франция

Разследват Марин Льо Пен за злоупотреба с евросредства

Официално разследване започна срещу френския крайнодесен лидер Марин Льо Пен. Тя е заподозряна, че е злоупотребявала с финансиране от Европейския парламент, предава BBC. Обвиненията са приети от френските разследващи, които дадоха старт на случая.

От ЕП подозират, че около 5 млн. евро са били платени на асистенти на партия Национален фронт (НФ), оглавявана от Льо Пен. Въпросните асистенти е трябвало да работят за евродепутатите на партията, а изглежда, че всъщност са били заети с дейността на партията във Франция. От НФ отричат всички обвинения.

48-годишната Льо Пен също отрече да е извършила някаква злоупотреба и заяви, че случаят срещу нея е политически мотивиран. Предполагаемите измамни плащания от 2012 г. насам обаче са свързани именно с нея и няколко други евродепутати на НФ.

За първи път обвиненията срещу френския националистически лидер бяха направени на 27 април преди втория тур на президентските избори, спечелени от Еманюел Макрон. Тогава Марин Льо Пен отказа да отговаря на въпроси по темата, тъй като беше в разгара на кампанията си, но заяви, че ще сътрудничи след края на изборите за държавен глава.

Коментари: 0