Разследват опитите на Тръмп за манипулация на резултатите в Джорджия

Престъпления от този характер се наказват с глоба или лишаване от свобода , според правни експерти

Разследват опитите на Тръмп за манипулация на резултатите в Джорджия

Снимка: БТА

448 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Властите на щата Джорджия започнаха официално разследване на опитите на бившия американски президент Доналд Тръмп да промени резултатите от президентските избори през 2020 г., предава Reuters. Повод за разследването станаха обвинения, че по времето на телефонен разговор на 2 януари Тръмп е оказвал натиск на щатския секретар Брад Рафънспъргър да промени резултати на основата на неверни твърдения за изборна измама в щата.

Говорител на щатския секретар е заявил, че става дума за административно разследване с цел установяване на фактите и че всички по-нататъшни правни действия ще бъдат оставени на главния прокурор.

Юридическите експерти твърдят, че телефонните обаждания на Тръмп са нарушили поне три държавни наказателни закона за изборите: конспирация за извършване на измама с избори; молба за престъпление за извършване на измама с избори и умишлена намеса в изпълнението на изборните задължения. Те поясниха още, че престъпления от този характер се наказват с глоба или лишаване от свобода.

„Тръмп най-вероятно ще пледира „невинен“. Той наистина вярва, че президентските избори през 2020 г. бяха фалшифицирани и проведени срещу него“, поясняват още те.

Припомняме, че на 2 януари Тръмп призова Рафенспергер, който също е републиканец, да намери“ достатъчно гласове, за да им осигури победа в щата.

„Всичко, което искам да направя е просто да намеря 11 780 гласа“, казва Тръмп по време на телефонното обаждане. Той визира точно този брой гласове, защото толкова бяха необходими, за да се обърне вота.  

Н 6 януари – денят на бунтовете в САЩ– Тръмп се похвали с този телефонен разговор по време на речта си, която вдъхновени поддръжниците му да щурмуват Капитолия след това, че „хората обичат този разговор, защото той показва какво се случва“.

Думите на Доналд Тръмп предизвикаха масови безредици на 6 януари, които завършиха с няколко жертви, преустановяване на работата на Конгреса, който ратифицираше победата на Джо Байдън, както и с материални щети на стойност хиляди долари.

Подкрепи Economic.bg