Реформаторският блок върна мандата на президента

Това е третият последен мандат за съставяне на кабинет

Реформаторският блок върна мандата на президента
Реформаторският блок върна на президента Росен Плевнелиев мандата за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание. 

„Намираме се в конституционна процедура – трети последен опит за съставяне на правителството в рамките на 43-то Народно събрание. Конституционната процедура приключва и вървим към извънредни парламентарни избори“, заяви Плевнелиев.

Румен Христов от Реформаторския блок посочи, че не са могли да постигнат съгласие в поставения срок от президента. 
„Не се стигна до съгласие, коректно беше да дойдем и да съобщим това решение, нямаме възможност да излъчим министър-председател“, каза още Румен Христов. 

Президентът благодари за усилията, които реформаторите са положили. „Пред очите на целия народ и цялата нация вие подходихте по един много коректен и институционален начин. Съжалявам, че тези преговори не доведоха до резултата, на който аз се надявах като държавен глава“, заяви още държавният глава Росен Плевнелиев.

"Дадохме всичко от себе си и на няколко пъти бяхме близо до съставянето на кабинет. Стремежът на Реформаторския блок се свежда до запазване на стабилността на страната, не поставяне под съмнение на подготовката на председателството на България и да продължи изпълнението на програмата, която според нас беше добра", каза след срещата Христов.

Според него независимо дали Реформаторския блок се е намирал в хипотеза на мнозинство в парламента, при липса на договореност по отношение на програмата и приоритетите, е нямало смисъл да се съставя правителство. По думите му България не я чакат добри дни. „За съжаление, когато се случат нещата, оценяваме дали опитите, които сме направили, са били добри или не. Стягаме се за избори“, завърши Христов.
Коментари: 0