Двойно повече българи в интернет за последните 6 г.

Страната ни е на последно място в ЕС по ползване на мрежата от домакинствата

Двойно повече българи в интернет за последните 6 г.
288 ~ 1 мин. четене
Ползването на интернет от домакинствата у нас се е повишило почти двойно в последните шест години. През 2010 г. малко над 30% от домакинствата са имали достъп до мрежата, докато през 2016 г. те вече надхвърлят 65 процента. Това показват данни от анализ на Евростат за използването на интернет от частни лица. Въпреки този растеж, България е на последна позиция в Европейския съюз по използване на интернет от домакинствата през 2016 г.

Близо 2,6 милиона българи, или около 80% от всички потребители на интернет у нас, са използвали мрежата предимно за лична комуникация по мобилните си телефони.

Втората по популярност (след мобилната) услуга сред българите, използвали интернет, е участие в социалните мрежи. Близо 75% от потребителите са създавали потребителски профил и са публикували във Фейсбук, Туитър или други мрежи.

Около 2,3 милиона души (70% от всички потребители) са ползвали интернет за електронната поща чрез имейли.

По масовост на използването следват четене на новини, вестници или списания, и информация за стоки и услуги - тях през интернет са ползвали около 2,1 милиона българи, или 64 процента.

Онлайн музика са слушали около 40 на сто от потребителите на интернет, а други 32% са ползвали мрежата за теглене на игри или други забавления.
Подкрепи Economic.bg